Huurders ontevreden over verduurzaming woningen ASR

Huurders ontevreden over verduurzaming woningen ASR
Appartementen aan Lamerislaan in Utrecht-Tuindorp

De verduurzaming van Utrechtse 216 woningen van ASR door BAM is verre van vlekkeloos verlopen, melden huurders een klein jaar later.

De bewoners voelen zich in de kou staan, nu het lijkt of hun huurbaas de kant van de bouwer kiest. Pogingen van de huurdersbelangenvereniging LHBR de klachten van bewoners bij ASR en BAM Wonen over het voetlicht te brengen, hebben geleid tot een brief waarin de belegger stelt dat de klachten niet voortkomen uit het slecht functioneren van de systemen, maar aan de bediening van de systemen door de huurders.

ASR laat via een woordvoerder weten de woningen aan de Lamérislaan te hebben gerenoveerd met als doel het energieverbruik te verlagen en het bewonerscomfort te verhogen. Op 7 juni 2018 heeft de oplevering van deze renovatie plaatsgevonden.

Na de oplevering is volgens ASR overleg gevoerd met de bewonersvereniging. BAM heeft hierna onvolkomenheden hersteld. Binnenkort organiseert BAM een terugkomdag waar de bewoners de mogelijkheid hebben om nog aanwezige onvolkomenheden te melden. Deze zullen vervolgens zo mogelijk worden opgelost.

'Hoewel de werkzaamheden conform afspraak met de huurders zijn uitgevoerd neemt ASR de klachten van de huurders serieus. Wij zullen daarom een onafhankelijk adviesbureau vragen om hier een onderzoek naar te laten uitvoeren', vertelt de woordvoerder.

De verduurzaming van de woningen naar energielabel A startte in september 2017. Het gaat om drie woontorens aan de Lamérislaan in Utrecht-Tuindorp met elk twaalf woonlagen die dateren uit 1970. De gebouwen kregen HR++ beglazing en gevel- en dakisolatie. De collectieve cv- en ventilatiesystemen werden vervangen door individuele cv- en ventilatiesystemen. Op de daken van de torens kwamen zonnepanelen.

Vastgoedmarkt heeft ook BAM Wonen een reactie gevraagd.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.