nieuws

Amsterdam verhardt aanpak overlast toerisme

Financieel

Het Amsterdamse college in wording heeft zijn eerste actiepunt gelanceerd: het aanpakken van de negatieve gevolgen van toerisme. Het moment, aan de vooravond van het drukke pinksterweekend, is niet toevallig gekozen.

Amsterdam verhardt aanpak overlast toerisme

De onderhandelende partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben een ‘ambitieus programma’ opgesteld, in de woorden van GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink. In wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord, kan de vakantieverhuur via platforms als Airbnb worden gestopt, waar het elders in de stad nog op maximaal dertig dagen wordt gesteld. Volgens eerder onderzoek telt Amsterdam 6.000 illegale Airbnb’s.

Op- en uitstapplaatsen van rondvaartboten en touringcars worden naar buiten het centrum verplaatst en ‘pretvervoer’ als fietstaxi’s, paardenkoetsen en bierfietsen gaan verder aan banden. Ook gaat de toeristenbelasting omhoog, tot naar schatting 105 miljoen euro in 2022

Daarnaast zal er beter worden schoongemaakt en strenger worden opgetreden tegen troep- en herriemakers, ook op het water. Het aantal toeristenwinkels moet omlaag:  ‘We willen geen eenheidsworst die je met Nutella besmeert’, zei D66-fractieleider Reinier van Dantzig.

Het afschrikken van toeristen is niet het doel van deze maatregelen, maar als het effect is dat de groei van het aantal bezoekers wat afvlakt, dan zal het beoogde college daar niet rouwig om zijn, is de teneur van het verhaal. ‘Het is niet de makkelijkste krantenkop. Maar we kiezen ervoor de wijken leefbaar te houden’, aldus SP-voorman (en nu nog wethouder wonen) Laurens Ivens. Naar verwachting komen dit jaar 18 miljoen bezoekers naar Amsterdam, oplopend naar 30 miljoen in 2025.

‘De eerste functie van de stad is wonen, toerisme komt op de tweede plaats’, zegt Groot Wassink. Over het verloop van de hoofdstedelijke coalitie-onderhandelingen wilde hij niets kwijt, behalve:  ‘We zijn goed op weg.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels