nieuws

Klaver en Pechtold botsen over middenhuur

Financieel

Klaver en Pechtold botsen over middenhuur

Om de woningnood in steden tegen te gaan moet worden bijgebouwd in het middensegment. Daarover vonden GroenLinks en D66 elkaar in het NOS-debat dinsdagavond. GroenLinks wil dan wel dat de huurprijzen in het middensegment worden gereguleerd, zo bepleitte Jesse Klaver. Dat gaat D66-voorman Alexander Pechtold te ver.

‘De prijzen rijzen de pan uit’, aldus Klaver. Hij noemde Amsterdam als voorbeeld waar het begrip ‘middenhuur’ iets anders betekent dan elders in het land.  ‘In Amsterdam is de middenhuur niet meer 700 tot 1.000 euro, maar 1.200 tot 1.500 euro.’

Pechtold ziet voor de overheid een taak weggelegd voor mensen die ‘onder modaal’ verdienen, voor sociale woningbouw.  ‘Ik vind niet dat we voor alle huurwoningen moeten zeggen ‘zoveel mag de huur zijn’, aldus Pechtold. ‘Daar zit het verschil.’

De woningmarkt was ook in andere door lijsttrekkers aangedragen stellingen een belangrijk thema. De woningprijzen zijn de afgelopen jaren de lucht in geschoten waardoor het voor veel mensen moeilijk is een huis te vinden. Ook huurwoningen zijn schaars. Bij het debat waren alle lijsttrekkers van partijen in de Tweede Kamer.

Lilian Marijnissen (SP) gooide Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie voor de voeten dat het kabinet te weinig doet om betaalbaar wonen mogelijk te maken. De SP’er vindt dat er veel meer sociale woningen moeten worden gebouwd. Volgens Segers is dat een taak van woningcorporaties en wordt dat door het kabinet aangemoedigd. Lokaal moeten de keuzes over woningbouw worden gemaakt, aldus Segers. ‘Ik wil niet weer terug naar een Haags dictaat.’

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Lodewijk Asscher botsten fel over een stelling van Rutte. Die stelde dat in sommige gemeenten nog steeds asielzoekers worden voorgetrokken bij de aanwijzing van een woning. ‘Iedereen moet keurig op z’n beurt wachten’, zei Rutte. ‘Dit is gemeen politiek spel van de VVD’, reageerde Asscher. Onder de vorige regering is deze voorrangsregeling voor asielzoekers al afgeschaft.

Reageer op dit artikel