nieuws

Hypotheekrente klimt boven 2 procent

Financieel

Hypotheekrente klimt boven 2 procent
Hypotheekshop

Voor de zevende week op rij verhoogden geldverstrekkers vorige week hun rentetarieven. Het aantal aanbieders dat de rente verhoogt neemt echter wel duidelijk af, waarbij ook deze keer de hoogte van de wijzigingen beperkt bleef.

Dat schrijft de Hypotheekshop op haar website. De gemiddelde hypotheekrente is sinds begin januari geleidelijk opgelopen van 1,85 procent naar 2,00 procent (10 jaar met NHG). Ter vergelijking: ruim een half jaar geleden, eind juni / begin juli, steeg de hypotheekrente in slechts drie weken tijd naar het huidige niveau.

Met het bereiken van de 2 procent-grens lijkt een einde te zijn gekomen aan een unieke periode, meent de Hypotheekshop. Sinds mei 2016 bevond het belangrijkste gemiddelde hypotheektarief, dat van 10 jaar vast met NHG, zich op enkele weken na onder de 2 procent. In oktober 2016 werd met 1,73 procent het laagste punt bereikt. De hypotheekrente blijft echter, ondanks de stijging met ongeveer 0,25 procent-punt sindsdien, nog steeds op een historisch laag niveau en zal dat naar verwachting voorlopig ook blijven.

Gezien de aanhoudend lage inflatie voorziet onder andere ABN AMRO dat de kapitaalmarktrente, als graadmeter voor de hypotheekrente, slechts beperkt oploopt (naar 1,00 procent eind 2018 en naar 1,30 procent eind 2019). Wel neemt de invloed van renteverhogingen door de Amerikaanse Fed toe. De komende week is er een vergadering van de ECB, de vraag is hoe beleggers zullen reageren op de uitkomsten. De door Trump aangekondigde importheffingen op staal zorgden eind vorige week in ieder geval voor een lichte daling van de rente op de kapitaalmarkt. Met het begin van het hypotheekseizoen in aantocht, de Open Huizen Dag is 7 april, zijn er vooralsnog weinig geldverstrekkers die nieuwe renteverhogingen hebben gemeld. Bovendien is de concurrentie op met name 10 jaar vast momenteel stevig.

De Hypotheekshop voorspelde in oktober 2017 dat de hypotheekrente ook in 2018 ‘historisch’ laag zou blijven.

De Van Bruggen Adviesgroep, een andere keten, denkt dat de rente de komende weken nog iets gaat stijgen, meldt De Telegraaf.  Bang voor enorme stijgingen hoeven huizenkopers vooralsnog niet te zijn: experts denken dat de hypotheekrente laag blijft door de enorme concurrentie op de markt.

Reageer op dit artikel