nieuws

Wereldhave onderuit na verlaging dividend en winstdaling

Financieel

Wereldhave onderuit na verlaging dividend en winstdaling

Wereldhave verlaagt zijn dividenduitkering dit jaar met 18 procent. Reden is dat het winkelvastgoedfonds meer moet investeren om zijn winkelcentra aantrekkelijk te houden.

Dat maakte Wereldhave op 2 februari bekend in zijn jaarcijfers. Wereldhave boekte vorig jaar bovendien een 30 procent lagere nettowinst. In 2017 kwam die winst uit op 84,3 miljoen euro tegen 120,8 miljoen euro een jaar eerder. Het vastgoedfonds waardeerde bovendien zijn vastgoedportefeuille af met 65 miljoen euro. Beleggers waren niet gecharmeerd van de aankondiging. Het aandeel daalde op 2 februari met ongeveer 10 procent.

Dit jaar zegt Wereldhave zijn aandeelhouders een winstuitkering toe van 2,52 euro per aandeel, terwijl dat nog 3,08 euro per aandeel was in 2017. Die uitkering komt dit jaar overeen met 75 tot 85 procent van het direct resultaat tegen een bandbreedte van 85 tot 95 procent hiervoor. Wereldhave noemt die stap noodzakelijk, omdat er steeds hogere kapitaalinvesteringen nodig zijn om winkelcentra te moderniseren en aan de behoeften van bezoekers en winkeliers te voldoen.

Wereldhave zag zijn brutohuurinkomsten vorig jaar dalen met 3 procent naar 223,4 miljoen euro. Oorzaak waren lagere huurinkomsten in Frankrijk en desinvesteringen in Nederland. Het direct resultaat kwam uit op 3,43 euro per aandeel, wat in lijn is met de prognose voor een direct resultaat van 3,40 tot 3,45 euro per aandeel.

De bezettingsgraad van de winkelcentra van Wereldhave bedroeg eind 2017 95,5 procent. Dat is stabiel in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse en Finse winkelcentra staan er volgens het vastgoedfonds goed voor. In België is de markt redelijk stabiel, maar in Frankrijk heeft Wereldhave te kampen met huurdaling en dalende bezetting.

Reageer op dit artikel