nieuws

Uitbreiding vliegveld Lelystad uitgesteld

Financieel

Uitbreiding vliegveld Lelystad uitgesteld

De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen geluidsoverlast door de gekozen vliegroutes.

Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws en De Telegraaf. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) licht het besluit later in de ochtend op een persconferentie toe.

De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 in uitgebreide vorm open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later. Het zou in eerste instantie gaan om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hadden al aangegeven te twijfelen aan de datum. ‘Een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak is veel belangrijker dan april 2019 als datum’, zei Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) in januari. Er was al een kink in de kabel gekomen omdat vorig jaar bleek dat er onvolkomenheden zaten in de geluidsberekening van het milieueffectrapport (MER) dat voor de luchthaven is opgesteld. Daarop moest de MER worden geactualiseerd.

Er is in het oosten en noorden van het land veel onrust over de uitbreiding van Lelystad. Burgers vinden dat ze onvoldoende zijn betrokken in het proces. Zij zouden onder meer onvoldoende zijn geïnformeerd door de overheid. Dat er fouten in de MER zaten, was een ontdekking van actiegroep HoogOverijssel. Dat zorgde ervoor dat het vertrouwen van de burgers een nieuwe deuk opliep. Daarop besloot het kabinet vorig jaar nog tot een extra inspraakronde.

Vorig jaar september zei toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat er uiterlijk in november 2017 een besluit moest worden genomen over de vliegroutes omdat de openingsdatum van de vernieuwde luchthaven anders in gevaar zou komen. Het is de tweede keer dat de uitbreiding wordt vertraagd. Oorspronkelijk was 1 april dit jaar de streefdatum. Die vertraging in 2016 ontstond omdat een nieuwe indeling van de vertrek- en naderingsroutes langer duurde dan verwacht.

In een reacvie zei Dirk Jan Verdoorn, initiatiefgroep Lelystad Airport moet door!: ‘Hoe moet je in dit land ondernemen als je er niet op kunt vertrouwen dat de overheid zijn afspraken nakomt? Tal van ondernemingen hebben investeringen gedaan. Die leveren niet de verwachte omzet op.’

Reageer op dit artikel