nieuws

Stijging aantal failliete retailers

Financieel

Stijging aantal failliete retailers

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in januari opnieuw gestegen. Vooral in de retailbranche was de stijging groot.

Dat blijkt 12 februari uit CBS-cijfers. In januari 2018 zijn vijf bedrijven meer failliet verklaard dan in december 2017, meldt het CBS. In december steeg het aantal faillissementen met zeventien. De meeste faillissementen in januari (72) zijn uitgesproken in de handel. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 309 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard.

In de bouwsector gingen 22 bedrijven over de kop in januari van dit jaar. Bij bedrijven actief in verhuur en verkoop van onroerend goed ging het om zes bedrijven. De stijging van het aantal failliete winkelbedrijven was opvallend. In januari gingen 44 winkeliers failliet, het hoogste aantal sinds mei 2016. Het grootste bankroet kwam op naam van Kijkshop. Een maand eerder in december 2017 gingen slechts dertien retailers bankroet tegen 33 in januari 2017.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2017 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. In december en januari nam het aantal faillissementen iets toe. De laatste tien maanden is de ontwikkeling van het aantal faillissementen min of meer stabiel.

Reageer op dit artikel