nieuws

Rendement Triodos Vastgoedfonds groeit met 28 procent

Financieel

Rendement Triodos Vastgoedfonds groeit met 28 procent
Westlandseweg 40, Delft

Het netto resultaat van het Triodos Vastgoedfonds over 2017 is uitgekomen op 3,9 miljoen euro, een toename van 28 procent ten opzichte van 2016.

Deze toename komt deels voort uit een hogere ongerealiseerde herwaardering in het vierde kwartaal van 2017.

Het indirecte resultaat is in 2017 toegenomen tot 0,9 miljoen euro (2016: -0,1 miljoen) en het directe resultaat over 2017 is gedaald naar 3,0 miljoen euro (2016: 3,2 miljoen). Het fonds is voornemens om na de vergadering voor aandeelhouders op 25 mei 2018 een uitkering aan aandeelhouders te verstrekken van 0,20 euro per aandeel.

Triodos Vastgoedfonds kocht in december 2017 het kantoorgebouw ‘De Rode Haan’ aan de Westlandseweg 40 in Delft voor 11,5 miljoen euro, bij een bruto aanvangsrendement van 8 procent. Het fonds richt zich op duurzame kantoren op centraal gelegen stedelijke locaties die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Het pand is een voorbeeldproject voor industrieel flexibel en demontabel bouwen (IFD). Dit betekent dat er bij de bouw gewerkt is met duurzame demontabele materialen, zodat het pand gedurende de gehele levensduur maximale flexibiliteit biedt. Triodos Vastgoedfonds zal het pand een oppervlakte van 6.769 m2 verder verduurzamen naar een A-label door het toepassen van ledverlichting en door zonnepanelen op het pand te plaatsen. Het kantoorgebouw is volledig verhuurd en genereert met ingang van januari 2018 0,9 miljoen euro aan bruto huurinkomsten.

De bezettingsgraad van de portefeuille was eind 2017 gedaald naar 87,3 procent (ultimo 2016: 92,4 procent), hoofdzakelijk als gevolg van de verkoop van een van de panden in de portefeuille die op het moment van verkoop nog volledig verhuurd was en de vervroegde opzegging van het huurcontract voor het pand aan de Blaeulaan 60-60A in Utrecht in november 2017. Het fonds is erin geslaagd om dit pand binnen zes weken voor 50 procent opnieuw te verhuren aan Fugro. Het fonds verwacht de overige 50 procent (640 m2) in 2018 eveneens te verhuren. De transactie van het volledig verhuurde pand in Delft is geëffectueerd in januari 2018, waarmee de bezettingsgraad terug oploopt naar bijna 90 procent.

De hoogste prioriteit van Triodos Vastgoedfonds blijft een toename van de huurinkomsten, onder meer door het aankopen van nieuwe panden. Het fonds onderzoekt daarvoor actief verschillende investeringsmogelijkheden. In de huidige markt met een beperkt aanbod en stijgende prijzen heeft het fonds de hiertoe noodzakelijke gedisciplineerde aanpak.

In 2018 zal Triodos Vastgoedfonds profiteren van een verlaging van de rentevoet van 4,7 procent naar 3,1 procent als gevolg van de succesvolle herfinancieringen in 2017. Het fonds bespreekt met meerdere banken additionele financieringsmogelijkheden voor acquisities in 2018.

 

Reageer op dit artikel