nieuws

Hudson’s Bay schrapt vijf nieuwe warenhuizen

Financieel

Hudson’s Bay schrapt vijf nieuwe warenhuizen

Hudson’s Bay ziet af van zijn voornemen om twintig vestigingen in Nederland te openen. De warenhuisketen houdt het op de vijftien warenhuizen waarvoor al huurcontracten zijn getekend.

Dat zegt general manager Stefaan Le Clair van de Benelux-tak in een interview met het Algemeen Dagblad. Hudson’s Bay exploiteert nu tien warenhuizen en opent dit voorjaar drie vestigingen in Enschede (8 maart), Amersfoort (15 maart) en Haarlem (5 april). In 2019 opent de keten een warenhuizen in Utrecht en Amstelveen, waarmee het totaal op vijftien komt.

Le Clair ontkent geruchten dat de prestaties van Hudson’s Bay in Nederland vijf maanden na opening van het eerste warenhuis tegenvallen. ‘De verkopen en reacties van consumenten vallen niet tegen.’ Wel erkent hij dat de flagshipstore in Amsterdam minder goed loopt dan verwacht. ‘Maar het Rokin is natuurlijk lang een bouwput geweest, geen goed begaanbaar winkelgebied.’

Ook geeft hij toe dat ‘nog niet alles op rolletjes loopt’. Op internet is nog niet het hele assortiment beschikbaar en het thuisbezorgen kost nog twee tot drie werkdagen. ‘Dat moet straks binnen 24 uur.’ Na klachten van consumenten over de hoge prijzen, zal Hudson’s Bay bovendien twintig à dertig goedkopere merken toevoegen aan het Nederlandse assortiment. Hudson’s Bay staat onder druk door forse verliezen op de Amerikaanse en Canadese markt in de eerste drie kwartalen van 2017 en tegenvallende resultaten van Galeria Kaufhof in Duitsland.

Dat Hudson’s Bay snel weg zou willen uit Nederland – al dan niet op instigatie van ontevreden aandeelhouders – is volgens Le Clair onzin. ‘Over tien jaar zijn we nog steeds in Nederland, en nog veel langer.’ Hudson’s Bay kan bovendien niet weg, omdat het met de meeste vastgoedeigenaren huurcontracten heeft gesloten van tien tot vijftien jaar. De verhuurders hebben namelijk honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in de ombouw van de voornamelijk verouderde voormalige V&D-warenhuizen.

Reageer op dit artikel