nieuws

SodM: NAM moet snel met maatregelen komen

Financieel

SodM: NAM moet snel met maatregelen komen
Aardbevingsgebied Groningen

De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving in Groningen analyseren en maatregelen voorstellen. Dat eist het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De aardbeving was zo zwaar dat er moet worden ingegrepen, zegt SodM. In een speciaal aardbevingsprotocol dat sinds 2017 van kracht is, staat precies welke maatregelen de NAM kan nemen na zo’n zware beving. Daarbij gaat het om allerlei productiebeperkende maatregelen.

In het uiterste geval kan de SodM adviseren dat de gasproductie heel fors wordt teruggeschroefd of dat grote delen van het aardgasveld buiten gebruik worden gesteld. Het ministerie van Economische Zaken neemt het uiteindelijke besluit hierover.

De aardbeving nabij Loppersum had een kracht van 3,4. Uit een eerste analyse van SodM blijkt dat de beving zo zwaar was dat er ingegrepen moet worden, stelt het toezichtsorgaan. ‘Bewoners kunnen deze beving zwaarder hebben gevoeld dan die van 2012 in Huizinge.’

Het orgaan meet de kracht van de aardbeving in de grondversnelling. Hoe hoger dit is, hoe meer de grond schudt en hoe groter de schade is. De gemeten grondversnelling (0,116 g) zorgt ervoor dat het hoogste niveau uit het meet- en regelprotocol bereikt is: het interventieniveau. In juli van 2017 zijn er afspraken vastgelegd in het zogeheten Meet- en regelprotocol.

Volgens een woordvoerder van het KNMI is de beving door veel burgers gevoeld. ‘Zelfs tot in de stad Groningen.’ De aardbeving is met een kracht van 3.4 de op twee na zwaarste beving ooit in Nederland als gevolg van gaswinning.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zei na de beving dat ‘de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen.’

‘Dit is een enorme klap voor Groningen’, zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. ‘Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt.’

‘Shell en ExxonMobil moeten nu de veiligheid van de Groningers voorop stellen en de gaskraan verder dichtdraaien’,  zegt Albert Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum.

‘Deze beving is de zoveelste herinnering dat de gaswinning in het gebied omlaag moet’, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die in Groningen was tijdens de beving. ‘Met de zwaarste aardbeving in vijf jaar is vandaag wederom aangetoond dat de gaswinning nu omlaag moet’, stelt ze. Ze wil zelfs dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces om de kwestie te bespreken.

De zwaarste aardbeving in Noord-Nederland had een kracht van 3.6. Die was in Huizinge in augustus 2012. De op een na grootste was de beving (3.5) in Westeremden in 2006. De zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten, was in 1992 in Roermond. Die beving, niet veroorzaakt door gaswinning, had een kracht van 5.8.

De NAM is al begonnen met de analyse van de aardbeving. ‘We gaan kijken aan welke knoppen we in het gasveld moeten draaien’, zegt directeur Gerald Schotman.

Reageer op dit artikel