nieuws

NAM: miljarden beschikbaar voor schade

Financieel

NAM: miljarden beschikbaar voor schade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat weten voldoende financiële armslag te hebben om de schade die door gaswinning in Groningen is ontstaan te betalen. Eerder meldde Shell – samen met ExxonMobil aandeelhouder van NAM – al zijn financiële verplichtingen te zullen nakomen.

In de financiële plannen voor de komende vijf jaar heeft de NAM al rekening gehouden met 3 tot 6 miljard euro aan uitgaven in verband met aardbevingsschade. In het slechtste geval komt in diezelfde periode naar verwachting toch nog zo’n 2 miljard euro aan kasstromen binnen. Daarnaast heeft de NAM nu al 1 miljard euro in kas en kan het van de aandeelhouders heel snel nog eens 1,3 miljard lenen.

De NAM zegt inzicht te geven in deze cijfers om daarmee ‘vooral voor gedupeerden in Groningen, eventuele onzekerheid weg te nemen’. Die onzekerheid was ontstaan nadat in het weekeinde bekend was geworden dat Shell zijn aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM vorig jaar had ingetrokken, de zogenaamde 403-verklaring.

‘NAM benadrukt dat het intrekken van de 403-verklaring geen directe invloed heeft op NAM’s financiële situatie, dat NAM een robuust financieel beleid voert en dat NAM in staat is aan haar huidige en toekomstige financiële verplichtingen te voldoen’, aldus het bedrijf.

Het nieuwe protocol voor de afhandeling van schademeldingen na aardbevingen in de provincie Groningen is gereed. Woensdagmiddag vindt de presentatie plaats, melden ingewijden.

In het gaswinningsgebied in Noord-Oost Groningen wonen 150.000 mensen. Het gebied telt negen risicogemeenten: Appingedam, Bedum, Slochteren, Loppersum, Ten Boer, Winsum, Eemsmond, De Marne en Delfzijl. Ruim 15.000 huishoudens voelen er zich onveilig. Bijna 4.000 huishoudens kampen met psychische problemen als gevolg van de aardbevingsproblematiek.

De waarde van de huizen is door de bevingsproblematiek fors afgenomen. Het waardeverlies treft ruim 180.000 woningen en zou minimaal 954 miljoen euro bedragen. Het gerechtshof besloot onlangs dat de NAM dit waardeverlies gelijk aan de bewoners moet compenseren.

Het KNMI registreerde tot nu toe in totaal duizend aardbevingen in Noord-Nederland. De zwaarste bevingen tot nu toe hadden plaats in in 2012 in Huizinge (3.6) en in 2006 in Westeremden (3.5). Op 8 januari deed zich bij Zeerijp een beving met een kracht van 3.4 voor. De eerste aardbeving als gevolg van gaswinning was vlakbij Assen op 26 december 1986. Vijftien bevingen in Noord-Nederland waren sterker dan kracht 3.0.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) brengt donderdag zijn advies uit aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. Aanleiding is de zware beving in Zeerijp. Het gaat om voorgestelde maatregelen ‘met het oog op de veiligheid van de inwoners van Groningen”, zoals het verlagen van de gaswinning.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels