nieuws

MiFID II leidt tot handelsproblemen

Financieel

MiFID II leidt tot handelsproblemen
hoofdgebouw-Europees-Parlement-Brussel

MiFID II is op 3 januari in werking getreden met her en der een verstoorde handel tot gevolg. Beleggers op financiële markten zijn vanaf nu beter beschermd, stellen de initiatiefnemers.

Markets in Financial Instruments Directive II  is de Europese opvolger van MiFID I, de richtlijn die sinds eind 2007 gold. Deze uitgebreidere richtlijn is het antwoord van de Europese Commissie en de Raad van Ministers op de paniek tijdens en na de financiële crisis van 2008 en 2009. MiFID II bestaat uit 7.000 pagina’s aan gedragsregels en eisen.

De AFM waarschuwde eerder voor de complexiteit van de nieuwe regels. De waarschuwing blijkt terecht. Op 3 januari werd een kwart minder aan Europese staatsobligaties verhandeld omdat handelaren moeite hadden met de veelvoud aan regels, schrijft de Financial Times. Het VK en Duitsland hebben in reactie hierop handelaren meer tijd gegeven zich aan te passen.

Broker De Giro liet weten geen indextrackers (etf’s) meer aan te bieden in een aantal Europese landen. De eis om alle regels in de eigen taal te melden, is te omslachtig, aldus de aanbieder. Voor vastgoedvermogensbeheerders betekent de richtlijn extra rapportagedruk na de invoering van AIFMD (Alternative Investment Fund Manager Directive) in 2014. Over enkele jaren volgt overigens nog de opstelling van AIFMD II.

Onderdeel van MiFID II zijn aangescherpte en uitgebreide gedragsregels voor beleggingsondernemingen. Zo moeten deze ondernemingen meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst en over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies. Verder worden de provisieregels aangescherpt. De Nederlandse wet die invoering voor MiFID II in het Nederlandse recht regelt, is in september aangenomen door de Tweede Kamer en in december door de Eerste Kamer.

Reageer op dit artikel