nieuws

Het beste jaar sinds de crisis

Financieel

Het beste jaar sinds de crisis

2018 zou economisch gezien wel eens het beste jaar sinds de crisis kunnen gaan worden.

In de VS geeft het belastingplan van president Trump de economie een extra duwtje in de rug en in de eurozone draait de economie op alle cilinders. Ook de politieke risico’s nemen af. Catalonië is in rustiger vaarwater gekomen, de brexitonderhandelingen zijn de tweede fase ingegaan en zelfs tussen Noord- en Zuid-Korea lijkt sprake van enige toenadering.

Niet alleen op de aandelenbeurs maar ook onder Europese ondernemers en consumenten zit de stemming er goed in. De Economic Sentiment Indicator, die het gecombineerde vertrouwen van consumenten en ondernemers in het eurogebied weergeeft, heeft in december het hoogste niveau sinds oktober 2000 bereikt.

Ook in de Griekse en Duitse politiek klinken optimistische geluiden. Premier Tsipras denkt dat Griekenland vanaf augustus geen gebruik meer zal maken van door de rest van Europa gefinancierde noodleningen. Beleggers lijken het optimisme van Tsipras te delen. Het renteverschil tussen Griekse en Duitse staatsleningen is namelijk sinds begin 2010 niet meer zo laag geweest. In Duitsland zijn Angela Merkel en Martin Schulz positief gestemd over de vorming van een nieuwe regering. 110 dagen na de Bondsdagverkiezingen hebben de leiders van CDU, CSU en SPD hierover een principeakkoord bereikt. De ledenraad van de SPD moet hier overigens nog wel mee instemmen. Dat ze dit ook gaan doen is echter onzeker omdat er binnen de SPD veel weerstand is tegen het verlengen van de coalitie.

Ook uit de notulen van de ECB-vergadering van december komt een optimistisch beeld naar voren. De ECB gebruikte bij het beschrijven van de vooruitzichten voor de economische groei voor het eerst de woorden “upside risk”, na jaren van “downside risks”.

Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat de rente op de kapitaalmarkt flink is gestegen. Wij gaan er vanuit dat dit het begin is van een trend. Voor eind dit jaar gaan we voor de Duitse 10-jaarsrente uit van 0,75% gevolgd door een nog verdere stijging in 2019. De inflatie loopt waarschijnlijk te langzaam op voor de ECB om dit jaar al een renteverhoging door te voeren. Daarvoor zullen we moeten wachten tot volgend jaar. De rente op de geldmarkt zal daarom in 2018 ruwweg ongewijzigd blijven.

Auteur Maarten Leen,  ING Global Markets Research. Deze rubriek Geld&Kapitaalmarkt is gepubliceerd in het januarinummer 2018 van Vastgoedmarkt.

 

Reageer op dit artikel