nieuws

Carrefour schrapt veel banen in België

Financieel

Carrefour schrapt veel banen in België
Carrefour

Bij Belgische vestigingen van de Franse supermarktketen Carrefour verdwijnen maximaal 1233 banen. Door een reorganisatie staan 1053 banen op de tocht bij de supermarkten en bij het hoofdkantoor in de Brusselse gemeente Evere nog eens 180.

Het concern wil twee grote verlieslatende supermarkten in Genk en Luik sluiten. De directie spreekt in een verklaring de ‘sterke wens’ uit om de sociale gevolgen zo veel mogelijk te beperken en is bereid alternatieven te overwegen. In enkele filialen zullen medewerkers evenwel het werk neerleggen, kondigde een vakbond aan.

De reorganisatie is noodzakelijk om de kosten te drukken en te investeren in digitale dienstverlening, biologische en verse producten en huismerken, stelt het bedrijf.

Carrefour heeft 785 vestigingen in België, waarvan het leeuwendeel wordt uitgebaat door zelfstandigen. Er werken 11.500 mensen. Dit jaar worden in België wel dertig nieuwe Market-supermarkten en Express-buurtwinkels geopend, naast zeventig afhaalpunten.

Eerder maakte het concern al bekend 2400 banen te schrappen op zijn hoofdkantoor in Frankrijk. Ook worden bedrijfsonderdelen afgestoten en megasupermarkten verkleind. De maatregelen moeten leiden tot een jaarlijkse besparing van 2 miljard euro in 2020.

Carrefour zucht onder de hevige concurrentie in de supermarktbranche. De groep telt wereldwijd meer dan 380.000 medewerkers en ruim 12.000 winkels, in meer dan dertig landen. De omzet in 2016 bedroeg 103,7 miljard euro.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels