nieuws

Aantal schademeldingen stijgt naar ruim 1.300

Financieel

Aantal schademeldingen stijgt naar ruim 1.300

Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen na de aardbeving maandagmiddag in het Groningse dorp Zeerijp is verder opgelopen.

Woensdagochtend was het aantal gestegen tot 1.311, meldt het centrum. De beving van maandag had een kracht van 3.4.

Van de meldingen kwamen er 195 uit een straal van 10 kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. ‘De telefoons hier staan roodgloeiend’, aldus een woordvoerder, die verwacht dat het aantal meldingen nog zal oplopen. ‘Later woensdag geven wij nog één tussenstand. En dan deze week niet meer, maar volgende week weer.’

Het Centrum Veilig Wonen heeft wegens de vele meldingen medewerkers gestationeerd op het gemeentehuis van Loppersum, waar Zeerijp onder valt. In verband met de drukte kan daar de hele week ook schade worden gemeld: van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt met een voorstel om de gasproductie in Groningen af te bouwen. Dat zei Gerald Schotman, de algemeen directeur van de NAM op NPO Radio 1 naar aanleiding van de aardbeving. Hij had het ook nog over andere maatregelen. Een daarvan is volgens Schotman , “het advies om de clusters rond Loppersum te sluiten”.

Over hoeveel de productie in zijn ogen verminderd moet worden, liet hij zich niet uit. Het idee om geheel te stoppen met de gaswinning wees hij van de hand.  ‘Ik als directeur van de NAM wil, net als minister Wiebes, ook van het gas af, maar laten we realistisch blijven, gas blijft nog jarenlang een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energievoorziening.’

Minister Wiebes van Economische Zaken wil nu echt haast maken met het nieuwe schadeprotocol voor aardbevingen in Gromingen. ‘We praten al veel te lang en we moeten knopen doorhakken. Zelfs ik ben nu ongeduldig’, zei hij na een bezoek aan een boer in Zeerijp.

‘Het kan niet zo zijn dat mensen met schade nu al zo lang moeten wachten voordat het wordt opgelost’, zegt Wiebes. ‘Ik ga straks in het gesprek met de lokale bestuurders, die daarin ook een rol hebben, benadrukken dat we er nu snel uit moeten komen. Het zou me echt enorm tegenvallen als het nog langer dan weken gaat duren.’ In het nieuwe schadeproces is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet meer direct betrokken.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels