nieuws

Fed schroeft rente in VS verder op

Financieel

Fed schroeft rente in VS verder op

Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten 13 december met een kwart procentpunt verhoogd.

De koepel van Amerikaanse centrale banken zette daarmee een volgende rentestap na eerdere verhogingen in maart en juni dit jaar. De financiële markten hielden over het algemeen al rekening met een verdere stijging.

Het belangrijkste tarief komt door de vijfde verhoging sinds eind 2015 op een bandbreedte van 1,25 procent tot 1,5 procent. Tot die eerste verhoging ruim een jaar geleden stond de rente zeven jaar lang op nul procent. De beslissing om de rente te verhogen was overigens niet unaniem. Twee van de negen beleidsmakers stemden tegen.

Ook voor 2018 worden drie rentestappen voorzien. Een jaar later zouden er nog twee moeten volgen.

De Fed hield zijn verwachtingen voor de inflatie intact. Op de middellange termijn moet het gewenste niveau van rond de 2 procent worden bereikt. Voor volgend jaar gaat de Fed uit van een economische groei van 2,5 procent. Dat is hoger dan de eerder voorspelde 2,1 procent. Ook voor 2019 en 2020 is de Fed positiever gestemd.

De groei van de economische activiteiten noemde de centrale bank solide. Ook de aanwas van nieuwe banen kreeg het oordeel deugdelijk. De groei van de werkgelegenheid zal volgens de centrale bank sterk blijven.

Fed-baas Janet Yellen verwacht in de nabije toekomst ‘ruime kansen’ voor werknemers en stijgende lonen, zo zei ze in haar laatste geplande optreden als voorzitter. Yellen geeft op 3 februari het stokje over aan Jerome Powell. Ze zal naar eigen zeggen haar uiterste best doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Verder denkt ze niet dat het roer bij de Fed onder Powell drastisch omgaat.

Reageer op dit artikel