nieuws

ECB houdt rente historisch laag

Financieel

ECB houdt rente historisch laag
ECB-gebouw Frankfurt

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus.

Dat meldde de centrale bank 14 december na afloop van de beleidsvergadering. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Marktkenners hielden er al rekening mee dat de ECB nu niet zou tornen aan de rente. Op de beurzen was dan ook weinig beweging te zien toen het nieuws bekend werd. Ook de koers van de euro kwam amper van zijn plaats.

Een eventuele renteverhoging ligt nog ‘ver voorbij de horizon’ van de maatregelen rond het steunprogramma, zo zei Draghi al bij de vorige beleidsvergadering. Die opmerking werd nu opnieuw opgenomen in de verklaring van de ECB.

Ook de Britse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd gelaten. In november werd de rente voor het eerst in ruim tien jaar verhoogd, van 0,25 naar 0,5 procent.

Reageer op dit artikel