nieuws

Beroepszaak NAM over waardedaling huizen

Financieel

Beroepszaak NAM over waardedaling huizen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen staan woensdag en donderdag weer tegenover elkaar in de rechtbank.

Inzet is een hoger beroep van de NAM tegen een besluit van de rechtbank in 2015. Toen oordeelde de rechter dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moest worden, ook als er nog geen fysieke schade is. Bij de zaak hebben zich ook twaalf woningbouwcorporaties aangesloten.

De NAM ging in beroep omdat het vonnis nog tal van vragen onbeantwoord liet. Woensdag begint de rechtszaak met een zogeheten pleidooizitting, waarbij partijen over en weer standpunten kunnen uitwisselen. Het gerechtshof heeft ook de gelegenheid vragen te stellen.

Groningse huiseigenaren, verenigd in WAG, berekenden dat er sprake is van een waardevermindering van totaal 1 miljard euro. Zij gingen daarbij uit van 100.000 huizen, de Rijksuniversiteit Groningen berekende later dat het om een schadepost van minimaal 954 miljoen euro gaat, maar dan wel verdeeld over 180.000 huizen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels