nieuws

‘Banken klaar voor zwartste brexit-scenario’

Financieel

‘Banken klaar voor zwartste brexit-scenario’

Banken in de eurolanden bereiden zich voor op het slechtst denkbare scenario bij de onderhandelingen over de brexit.

Volgens topman Ralph Hamers van ING is het nog altijd hopen op het beste, maar moet zeker rekening worden gehouden met het zwartst mogelijke scenario, zo zei hij tegen Bloomberg TV.

Eerder trof de Europese Centrale Bank (ECB) al maatregelen om ervoor te zorgen dat Europese banken de zwaarst mogelijke klap aankunnen. Zo heeft de ECB banken met dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk onder meer gevraagd om een ‘rampenplan’ op te stellen.

Voorlopig zit er nog weinig schot in de onderhandelingen tussen de Britten en de Europese Unie over de voorwaarden van de uittreding. Kenners menen dat een ‘harde’ brexit, waarbij de Britten ook uit de interne markt en de douane-unie stappen, het Europese bankensysteem aanzienlijk minder winstgevend zal maken.

De Britten zouden graag zien dat er een deal op tafel komt waarbij het land van voordelen van de interne markt kan blijven genieten. De lidstaten van de EU bestempelen dit veelal als ‘wel de lusten, niet de lasten’, waarmee een akkoord ver weg lijkt.

Eerder deze week werd bekend dat Amsterdam aan de haal gaat met een van de grootste brexit-trofees, de toewijzing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat levert de regio vele miljoenen op, zo becijferden economen van ING.

De Europese instelling komt in een nieuw gebouw op de Zuidas in Amsterdam. De bouw van het hoofdkantoor is begroot op 250 miljoen euro tot 300 miljoen euro. De 850 medewerkers zijn naar schatting goed  ‘voor zo’n 45 miljoen euro besteedbare netto loonsom per jaar´, aldus ING. Van het te besteden geld komt een groot deel terecht bij de bedrijven in de regio, waaronder winkels, horeca en dienstverleners.

Volgens de economen van ING is er met de huisvesting van het EMA-personeel verder jaarlijks 10 miljoen tot 15 miljoen euro gemoeid. Bezoekers van de instelling zijn goed voor 30.000 hotelovernachtingen per jaar. Dat is 4 miljoen euro aan extra omzet voor de sector.

Reageer op dit artikel