nieuws

Woningaanbod Amsterdam weer gedaald

Financieel

Woningaanbod Amsterdam weer gedaald

In totaal staan er nog slechts 1.604 woningen te koop in Amsterdam, dit is bijna gelijk aan het laagste punt eind 2016.

Dat meldt Kuijs Reinder Kakes  Makelaars & Adviseurs, partner in Dynamis, in zijn rapport over het derde kwartaal van de woningmarkten in de regio Noord-Holland.

Als traditionele voorloper van de rest van de regio laat de Amsterdamse woningmarkt, na twee kwartalen waarbij het beschikbare aanbod opvallend weer steeg, in het meest recente kwartaal weer een duidelijke daling zien van het aanbod. In totaal staan er nog slechts 1.604 woningen te koop in Amsterdam, dit is bijna gelijk aan het laagste punt eind 2016. Dit zal leiden tot een verdere prijsstijging, maar ook tot een aantrekkende substitutievraag van woningen in de omliggende regio’s door de van origine hoofdstedelijke woonconsumenten.

Noord-Holland kent een stevige marktdruk, wat resulteert in een lastige beschikbaarheid van koopwoningen. De diverse marktratio’s in de onderzochte regio’s van onze rapportage laten overduidelijk zien dat de marktdruk afgelopen kwartaal weer verder is toegenomen. Daarnaast is de verwachting dat, gelet op de blijvende marktdruk, deze marktratio’s de komende kwartalen minstens stabiel hoog blijven.

Deze krappe marktomstandigheden uiten zich nog steeds in stijgende mediane meterprijzen en liggen boven het niveau van een jaar geleden. Noord-Holland kent verder een bovenmatige prijsstijging ten aanzien van de landelijke ontwikkeling. Verder ziet het makelaarskantoor een daling van het aantal transacties in diverse regio’s door een beperkt aanbod.

 

Reageer op dit artikel