nieuws

Vermoeden ‘geheime aanbrengvergoedingen’ bij woningcorporaties

Financieel

Vermoeden ‘geheime aanbrengvergoedingen’ bij woningcorporaties
Geheime betalingen

Ingehuurde professionals bij woningcorporaties zouden in het geheim tegen betaling personeel uit eigen netwerk werven. Dat vermoedt Autoriteit Woningcorporaties die een onderzoek is begonnen.

Dat blijkt uit berichtgeving in dagblad Trouw. De toezichthouder zegt signalen te hebben ontvangen van praktijken die ‘het aanzien van – en het vertrouwen in – de sector in brede zin kunnen schaden’. Een bestuurder is om deze reden al geschorst, aldus de toezichthouder zonder namen te noemen. De toezichthouder op de 338 woningcorporaties is daarom een onderzoek begonnen naar de opdrachtverstrekking bij woningcorporaties.

De toezichthouder vermoedt dat ze in het geheim aanbrengvergoedingen ontvangen wanneer zij namens de corporatie opdrachten verstrekken aan externe professionals op het terrein van financiën en vastgoed. De opdrachten worden daarbij verstrekt binnen het eigen netwerk. Over de betalingen vanuit dit netwerk zouden afspraken zijn gemaakt die niet aan de corporaties zijn gemeld.

Een nieuw schandaal is het laatste waar de corporatiesector op zit te wachten. Door een aanzienlijk aantal fraudezaken en financiële drama’s tussen 2007 en 2013 werd niet alleen het imago van de sector aangetast. Ook creëerde de fraudeschandalen politiek draagvlak voor de in 2012 ingevoerde verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro. Bovendien werd een einde gemaakt aan commerciële avonturen van woningcorporaties en werd het speelveld strikt beperkt tot sociale taken.

Reageer op dit artikel