nieuws

‘Vastgoedfinanciers profiteren van Brexit’

Financieel

Nederlandse en Ierse banken verwachten dat de Brexit een positieve invloed zal hebben op de financiering van vastgoed. In de overige landen binnen Europa – met name in het VK zelf – zijn de banken onzeker over de gevolgen.

‘Vastgoedfinanciers profiteren van Brexit’

Dat blijkt uit de op 4 oktober gepubliceerde Property Lending Barometer 2017 van KPMG. De barometer is een onderzoek onder ruim negentig Europese banken in zeventien landen naar hun bereidheid om vastgoed te financieren. ‘Vooral banken in het Verenigd Koninkrijke verwachten een negatieve invloed op de vastgoedfinanciering in hun land’, zegt Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory. ‘De aanwezigheid van internationale en Angelsaksische investeerders in ons land en de positieve vooruitzichten vormen de belangrijkste basis voor het optimisme over de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse vastgoedmarkt.’

Toch is de behoefte van de banken om in onroerend goed te investeren volgens hem nog altijd groot, gezien het feit dat de prijzen in de belangrijkste markten stijgen en recordbedragen betaald worden voor vastgoed. De verschillen in investeringen tussen de landen in Europa zijn echter groot. Ook het opkoopprogramma van de ECB, waarbij de bank zeker nog tot het eind van dit jaar 60 miljard euro per maand aan obligaties opkoopt, vormt een belangrijke prikkel voor een verbetering van het investeringsklimaat voor vastgoed. De negatieve depositofaciliteit die de ECB hanteert zal het lenen van geld zeker stimuleren, aldus Mulder.

> Download hier het complete rapport ‘Property Lending Barometer 2017‘.

Reageer op dit artikel