nieuws

‘MiFID II goed nieuws voor advocaten’

Financieel

Vastgoed vermogensbeheerders worden overspoeld door Brusselse regelgeving. Net de AIFMD verteerd en MiFID II dient zich op 3 januari 2018 aan. Terwijl de procedure rond de herziening van AIFMD medio volgend jaar start.

‘MiFID II goed nieuws voor advocaten’

MiFID II is zeker goed nieuws voor advocaten. Er is veel grijs gebied,’ stelt Jeff Rupp met een betekenisvol lachje in de Amsterdamse burelen van INREV, de Europese branchevereniging voor niet-beursgenoteerd vastgoed. De Brusselse INREV-lobbyist dacht aanvankelijk dat MiFID II ‘wel mee zou vallen’ voor professionele vastgoed vermogensbeheerders.

De nieuwe Europese richtlijn is immers vooral bedoeld om particuliere beleggers bescherming te bieden met gedetailleerde financiële rapportage als belangrijkste wapen. Maar de duivel zit zoals altijd in de details. “Als je de kleine lettertjes leest zie je dat de nieuwe regelgeving wel degelijk  impact zal hebben op asset managers in de institutionele markt’, betoogt Rupp, Director Public Affairs bij INREV. Want zij leveren vaak extra diensten, die niet onder de AIFM-vergunning vallen, maar straks wel onder  MiFID II. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het managen van een hedging strategie of de distributie van fondsparticipaties of het beleggen in andere alternatieve beleggingsfondsen.

Het komt er volgens hem op neer dat alles wat niet gereguleerd is onder AIFM, die specifiek is gericht op alternatieve beleggingsfondsen waaronder vastgoedfondsen, onder MiFID II resorteert. Rupp: ‘De AIFMD heeft vooral betrekking op beheerders van klassieke vastgoedfondsen, waarin tegenwoordig vooral nog kleine en middelgrote institutionele beleggers participeren. Door de beperkte omvang van hun eigen beleggingsteams hadden deze partijen sowieso meer behoefte aan beschermende regelgeving.’

De in de institutionele vastgoedwereld populaire beleggingen voor separate rekening, joint-ventures en veel clubdeals vallen buiten de AIFM.  ‘Drie jaar geleden stonden de managers van dergelijk vehikels te juichen omdat ze buiten de regulering vielen, maar met ingang van volgend jaar vallen zij onder II’, aldus Rupp. En dat is behoorlijk wat. Dergelijke structuren maakten vorig jaar bijna 40 procent uit van het totale beleggingsvolume in niet-genoteerd vastgoed.

Meer over de visie van Jeff Rupp op de consequenties van MiFID voor de Europese vastgoedsector in het oktobernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel