nieuws

ING: verduurzaamd winkelpand is 10 procent meer waard

Financieel

Verduurzaamde gebouwen in de Nederlandse retailsector zijn 10,3 procent meer waard dan panden die minder energiezuinig zijn.

ING: verduurzaamd winkelpand is 10 procent meer waard
Rendement uit duurzaamheid

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht in samenwerking met ING Real Estate Finance. Uit het onderzoek blijkt ook dat winkelpanden die energiezuinig zijn een hogere huurwaarde opleveren.

Gemiddeld genomen hebben gebouwen met een energielabel A++, A+ en A een hogere marktwaarde van 10,3 procent ten opzichte van de labels D t/m G en niet gelabelde gebouwen, zo blijkt uit het onderzoek. De voor het onderzoek gebruikte data betreft door ING Real Estate Finance gefinancierde winkels en winkelcentra in Nederland.

‘Wij hopen dat deze uitkomsten ervoor zorgen dat er ook in de retailsector meer panden worden verduurzaamd’, zegt directeur Peter Göbel van ING Real Estate Finance Nederland. Eind 2016 liet ING zijn vastgoedklanten weten dat ‘bruine’ kantoorpanden zonder verduurzamingsplan om ‘groener’ te worden vanaf 2018 niet meer in aanmerking komen voor financiering.

De Universiteit Maastricht en ING Real Estate Finance onderzochten naast de impact van verduurzaming van de marktwaarde van deze panden ook de impact van een energielabel (A++, A+ en A) op de NOI (Net Operating Income), netto huurinkomsten, getaxeerde huurwaarde en het bruto huurinkomen. De resultaten lopen uiteen en bevinden zich tussen 6 tot 10 procent.

De hogere waarde die de verduurzaming van een pand oplevert heeft ook gevolgen voor de financiering. Investeerders en financiers kiezen meer voor gebouwen met een ‘groen premium’. Omdat het financieringsrisico, zoals bijvoorbeeld minder huuropbrengsten, van gebouwen zonder een groen premium toeneemt, is de verwachting dat financiers terughoudend worden in het toekennen van een financiering.

Vorig jaar voerden ING en de Universiteit van Maastricht al een onderzoek uit naar de relatie tussen energiezuinigheid en de waarde van kantoorpanden. Toen bleek dat energiezuinige kantoorpanden circa 9 procent meer waard zijn en zo’n 10 procent hogere huuropbrengsten opleveren dan kantoorpanden die niet energiezuinig zijn. Voor de retailsector was een dergelijk onderzoek nog niet eerder uitgevoerd.

Reageer op dit artikel