nieuws

Hooijmaijers betaalt omkoopgeld terug

Financieel

Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaaijers (VVD) heeft 330.828 euro aan de Staat betaald. Hij kreeg dat bedrag van bouw- en vastgoedbedrijven toen hij zich als lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland liet omkopen.

Hooijmaijers betaalt omkoopgeld terug

Hooijmaaijers werd op 14 februari na cassatie bij de Hoge Raad onherroepelijk veroordeeld voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. Het hoogste rechtscollege gaf wel een strafkorting van twee maanden op de opgelegde gevangenisstraf van 2,5 jaar, die het gerechtshof in Amsterdam in april 2015 aan de ex-gedeputeerde oplegde. Het geld waarmee hij werd omgekocht kwam binnen op de rekening van Move Consultants, het bedrijf van zijn vrouw.

Dit bedrijf werd daarmee gebruikt als vehikel voor de omkopingsgelden, aldus het Openbaar Ministerie. Het bedrijf accepteerde ook al een transactie van 45.000 euro. Het bedrijf en Hooijmaaijers hebben inmiddels betaald. Justitie eist in totaal ruim een half miljoen euro van hem. Het bedrag van 526.345 euro is gebaseerd op het voordeel dat hij zou hebben gehaald uit praktijken waar hij door de rechtbank voor is veroordeeld. Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het hof kwam in 2015 op enkele punten tot vrijspraak in de ten laste gelegde individuele omkopingszaken en legde daarom in hoger beroep zes maanden minder celstraf op. Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten. Zijn wortels liggen in de vastgoedwereld, waarmee hij als politicus vanuit zijn portefeuilles (waaronder ruimtelijke ordening) nauw in contact bleef.

Reageer op dit artikel