nieuws

INREV: ‘De grote assetmanagers worden groter, maar de markt groeit ook’

Financieel

INREV: ‘De grote assetmanagers worden groter, maar de markt groeit ook’
Henri Vuong, INREV: 'De sector verkeert in goede conditie.'

Consolidatie is de dominante trend in de vastgoedvermogenssector. Maar het blijft een groeimarkt, die middelgrote en kleinere nichespelers meer dan genoeg speelruimte biedt.

Dat stelt Henri Vuong, directeur Research en Marktinformatie van INREV, de in Amsterdam gevestigde Europese branche-organisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, over de trends in institutioneel vastgoedvermogensbeheer.

Volgens het Fund Manager Survey 2017 van INREV, de Aziatische zusterorganisatie ANREV en het Amerikaanse NCREIF, zijn de totale assets onder management van de 177 bij het onderzoek betrokken fondsmanagers gegroeid in 2016 met 400 miljard euro tot 2,4 biljoen euro. Een toename van 20 procent. Hoewel ze groeiden, zagen de tien grootste assetmanagers ter wereld hun marktaandeel dalen van 41 procent  in 2015 naar 38 procent in 2016.

Met 143,2 miljard euro aan vastgoedvermogen onder management voert het Amerikaanse private equityhuis  Blackstone Group de wereldranglijst aan, gevolgd door het eveneens Amerikaanse Brookfield Asset Management (140,5 miljard) en PGIM (115,5 miljard euro). De Europese Top 3 bestaat uit het Franse AXA Investment Managers-Real Assets (58 miljard euro), het Amerikaanse CBRE GlobalInvestors (45,3 miljard) en het Britse Aviva Investors (43,3 miljard).

‘De grote jongens worden groter, maar de  koek groeit nog harder’, analyseert Vuong. Hoe groot de totale markt is, durft zij overigens bij benadering niet te zeggen. ‘Wij dekken met dit onderzoek slechts een deel van de markt af, maar dat de taart steeds groter wordt staat voor mij wel vast.’

Vuong beschouwt consolidatie als de belangrijkste trend in het vastgoed vermogensbeheerder. Spraakmakend voorbeeld: de recente fusie van Standard Life en Aberdeen Asset Management. Met 670 miljard pond aan assets onder beheer, waaronder een aanzienlijk deel vastgoed, is de nieuwe Schotse combinatie Standard Life Aberdeen, in een klap de één na grootste assetmanager van Europa geworden.  ‘Maar je ziet fusies en overnames overal en op elk niveau. Of je het nu hebt over asset managers, beleggers, adviesbureaus en advocatenkantoren: iedereen fuseert, neemt over of wordt overgenomen.’

Belangrijke drijfveren achter de consolidering:  omzetverhoging, schaalvoordelen en kostenbesparingen. Maar ook de globalisering speelt een rol,  legt Vuong uit. ‘Als beleggers en vastgoed vermogensbeheerders toegang willen krijgen tot bepaalde sectoren en markten dan is dat vaak niet te doen via organische groei, want dat verloopt te langzaam. Dus kopen zij in een klap een bestaand platform.’

Zo’n lokaal platform is ook keihard nodig in een globaliserende wereld,  want vastgoed is en blijft ondanks de toenemende transparantie een lokale business. En daar ligt ook een belangrijke reden waarom deze INREV-directeur verwacht dat er meer dan genoeg speelruimte blijft voor middelgrote en kleinere nichespelers.

Meer over de visie van Henri Vuong op de markt van vastgoedvermogensbeheer in het oktobernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel