nieuws

Bouwkosten vastgoed 2 procent omhoog

Financieel

Bouwkosten vastgoed 2 procent omhoog
Woningbouw

De kosten voor de bouw van woningen zijn de afgelopen twaalf maanden met 2 procent gestegen. De bouwkosten van bedrijfsgebouwen en kantoren gingen in een jaar met 2,1 procent omhoog.

Dat blijkt uit de op 2 oktober gepubliceerde Troostwijk Index voor het vierde kwartaal van 2017. De index – speciaal ontwikkeld voor de verzekeringsbranche – geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten. Tussen het derde en vierde kwartaal stegen de bouwkosten voor zowel woningen (+0,8 procent) als bedrijfs- en kantoorgebouwen (beide +1,2 procent).

Troostwijk publiceert de index, die binnen de verzekeringsbranche als een belangrijke standaard geldt, inmiddels voor het zestiende jaar. In het verleden volgde de verzekeringsbranche de indexcijfers die gepubliceerd werden door het Verbond van Verzekeraars. Sinds het Verbond dat niet meer doet, verwijst zij naar informatie die door gerenommeerde organisaties als het CBS, Reed Business en Troostwijk worden gepubliceerd.

De stijging van de bouwkosten is voor een belangrijk deel te verklaren door een sterke stijging van de kosten voor (onder)aannemers. Door toenemende bouwactiviteiten is er een tekort aan personeel in de sector. Hierdoor kunnen onderaannemers fors meer vragen dan een jaar geleden. Naast de sterk toegenomen kosten voor (onder)aannemers, stegen ook de loonkosten (+2 procent jaar op jaar). De gemiddelde materiaalkosten lieten een beperkte stijging zien.

Reageer op dit artikel