nieuws

AFM: MiFID II biedt beleggers betere bescherming

Financieel

De Europese beleggingsrichtlijn Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)II moet beleggers meer transparantie bieden en leiden tot een efficiëntere werking van de financiële markten.

AFM: MiFID II biedt beleggers betere bescherming

MiFID II heeft als doel de tekortkomingen van de uit 2004 daterende richtlijn MiFID I te repareren en de ordelijke werking van de financiële markten en de bescherming van beleggers te versterken, legt Tanya Pieters-Gorissen uit. Zij is hoofd Toezicht Asset Management bij toezichthouder AFM in Amsterdam.

De richtlijn zou aanvankelijk begin dit jaar in werking treden, maar dat is uitgesteld tot 3 januari 2018 ‘omdat de markt en de toezichthouders er technisch nog niet klaar voor waren.’ MiFID I is herzien omdat grote veranderingen op de kapitaalmarkten deze richtlijn hebben ingehaald. Er waren ook tekortkomingen. Onder meer op het gebied van transparantie, toezicht op OTC-handel (over-the-counter) en technologische ontwikkelingen, zoals High Frequency Trading (HFT). Ook waren er onvoldoende regels voor markten waarin producten werden aangeboden die in het recente verleden tot problemen hebben geleid  zoals de handel in de veel in de vastgoedsector gebruikte rentederivaten en gestructureerde producten.

De herziening van MiFID I leidt volgens Pieters-Gorissen tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. De bescherming van de beleggers neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II. Beleggingsondernemingen moeten bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst en of het beleggingsadvies op een onafhankelijke manier tot stand is gekomen. Er komen ook nieuwe gedragsregels voor beleggingsdienstverlening. Zo moet personeel met klantcontact voldoen aan vakbekwaamheidseisen. Ook door het stellen van organisatorische eisen ontstaat er meer beleggingsbescherming. Bijvoorbeeld doordat regels voor productontwikkeling ook voor beleggingsondernemingen gaan gelden.

Meer over de visie van toezichthouder AFM op MiFID II in het oktobernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel