nieuws

Weer meer retailers bankroet

Financieel

Het totaal aantal failliet verklaarde bedrijven is in augustus gedaald tot het laagste aantal sinds 2001. In augustus zijn wel meer retailers failliet verklaard dan in juli.

Weer meer retailers bankroet
Winkel Tuunte Fashion in Hellendoorn

Dat bericht het CBS op 11 september. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn in augustus 258 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 39 bedrijven minder dan in juli, meldt het CBS. Het aantal faillissementen bereikte het laagste niveau sinds augustus 2001. De meeste faillissementen in augustus zijn uitgesproken in de handel. Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend.

In april 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 2007. Daarna stokte de dalende trend. Vanaf juli daalt het aantal faillissementen weer. In augustus werd het laagste aantal bereikt sinds 2001. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 67. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

In de bouwsector gingen 25 bedrijven op de fles, in de handel en verhuur van onroerend goed slechts zes. In de detailhandel was juist sprake van een forse stijging. Vorige maand werden 39 retailers failliet verklaard tegen 25 in juli. In augustus gingen negen winkels in huishoudwaren, vier voedingswinkels en drie elektronicazaken bankroet. In totaal ligt het aantal faillissementen in de detailhandel de eerste acht maanden van dit jaar op 248 tegen 367 in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel