nieuws

VEH: premie hypotheekgarantie moet omlaag

Financieel

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), is te duur en moet omlaag.

VEH: premie hypotheekgarantie moet omlaag

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenorganisatie roept het kabinet op de premie, die nu 1 procent van het hypotheekbedrag bedraagt, met ingang van volgend jaar fors te verlagen.

De omvang van de reserves van het fonds in relatie tot de risico’s biedt volgens de VEH voldoende ruimte voor een verlaging van de premie. De vereniging van woningbezitters wijst daarbij op de risico’s die met name starters lopen als zij besluiten af te zien van de NHG-borg bij het afsluiten van een hypotheek omdat deze te duur is. Met name in de eerste jaren zijn woonlasten daarbij relatief hoog en biedt de NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten.

De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten, omdat het waarborgfonds WEW de risico’s bij wanbetaling afdekt. Ook hebben kopers met de NHG een rentevoordeel dat kan oplopen tot 0,7 procent. Hypotheken tot 247.450 euro komen in aanmerking voor NHG-garantie.

Volgens de VEH is het vermogen in het waarborgfonds in tien jaar tijd verdubbeld tot ruim 1 miljard euro, enerzijds door de groei van het aantal hypotheken met de NHG en anderzijds door de hoge premie-inkomsten. De aantrekkende economie en woningmarkt zorgden er aan de andere kant voor dat het verzekerd risico van de NHG halveerde naar 9 miljard euro in 2016.

Reageer op dit artikel