nieuws

ING: Nederlandse woninghypotheken minst risicovol

Financieel

Ongeveer 4 procent van de huizenbezitters in Nederland heeft moeite om aan de maandelijkse hypotheekverplichting te voldoen, terwijl dit in Europa gemiddeld bijna 20 procent is.

ING: Nederlandse woninghypotheken minst risicovol

Dat schrijven economen van ING in een op 25 september gepubliceerd rapport. Nederlanders hebben hiermee van alle Europeanen de minste problemen met het betalen van hun hypotheek. In vergelijking met buurlanden is het verschil met Nederland minder groot. In Duitsland heeft een op de negen huizenbezitters moeite met de hypotheeklasten. In België is dit een op de zes.

In Nederland wordt bij het verstrekken van een hypotheek vrij streng getoetst op inkomensnormen. Daardoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen komen. Als dit toch gebeurt komt dit veelal door de nasleep van een echtscheiding, of door werkloosheid. Verder verwachten de meeste huiseigenaren in Europa dat hun huis de komende maanden meer waard zal worden. Britten en Italianen zijn hier minder gerust op.

Bij de Nederlanders valt daarbij op dat de meeste woningbezitters zich niet te snel rijk rekenen. Slechts 10 procent van de huiseigenaren denkt dat huizenprijzen nooit meer zullen dalen. Dit percentage ligt in buurlanden veel hoger. Zo denken vier op de tien huiseigenaren in België dat huizen nooit meer aan waarde zullen inleveren. In Duitsland denkt 20 procent van de huizenbezitters er zo over. Daarbij moet volgens ING wel worden aangetekend dat in die landen, anders dan in Nederland, de huizenprijzen in de crisisjaren niet fors daalden.

Reageer op dit artikel