nieuws

Hoofdkantoor Thyssenkrupp Tata Steel naar regio Amsterdam

Financieel

Het Europese hoofdkantoor van de te vormen joint venture Thyssenkrupp Tata Steel komt in de regio Amsterdam. De komst is volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW een opsteker voor Nederland.

Hoofdkantoor Thyssenkrupp Tata Steel naar regio Amsterdam
Huidige ThyssenKrupp-hoofdkantoor in het Duitse Essen

Tata Steel en Thyssenkrupp maakten op 20 september bekend een intentieovereenkomst te hebben gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten. Het gecombineerde bedrijf zal een jaaromzet hebben van 15 miljard euro met in totaal 48.000 werknemers. Als gevolg van de fusie zullen naar verwachting 4.000 mensen hun baan verliezen; 2.000 in Nederland en 2.000 in Duitsland. De vakbonden zijn fel gekant tegen de joint venture.

De 50/50-joint venture behoudt de drie hubs in Duisburg, IJmuiden en Port Talbot (Wales) en zal een nieuw hoofdkantoor vestigen in de regio Amsterdam. In het persbericht wordt verder niets gezegd over exacte locatie en aantal werknemers op het toekomstige hoofdkantoor. Nu is het hoofdkantoor van Tatasteel nog gevestigd in Londen en van Thyssenkrupp in Essen. In Nederland werken 10.000 werknemers voor Tata Steel en 1.200 voor Thyssenkrupp. In het Verenigd Koninkrijk heeft Tatasteel 7.000 werknemers en 4.000 elders in Europa. Naar verwachting zal in alle locaties gesneden worden.

De kostenvoordelen raamt Tatasteel op structureel 400 miljoen tot 600 miljoen euro. Onder meer de commerciële divisies, onderzoeksafdelingen en andere ondersteunende diensten zullen worden samengebracht. De bedrijven hopen de definitieve overeenkomst begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 zijn afgerond. VNO-NCW stelt dat het hoofdkantoor hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar Nederland brengt. Daarnaast is het ook ‘een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat’. Ook premier Rutte noemt de komst van het hoofdkantoor via Twitter ‘goed nieuws’.

Reageer op dit artikel