nieuws

Hema maakt werk van verkoop

Financieel

Hema gaat de mogelijkheden onderzoeken voor een verkoop. Eigenaar Lion Capital en Hema hebben zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm genomen.

Hema maakt werk van verkoop
Hema London Stansted Airport

Hema-topman Tjeerd Jegen zinspeelde onlangs al op een spoedige verkoop van de winkelketen na geruchten in de markt. Het is de eerste keer dat Hema zelf officieel bekendmaakt dat scenario te onderzoeken.

Naast een verkoop worden andere strategische opties bekeken. Een woordvoerder van Hema wilde nog niet zeggen welke opties specifiek worden onderzocht. Behalve een volledige verkoop zijn ook een gedeeltelijke verkoop, een beursgang of een voortzetting van de huidige situatie mogelijk.

Het Britse Lion Capital kocht Hema in 2007 en zou van de onderneming af willen. In 2010 wilde de investeerder Hema al verkopen, maar dat mislukte toen. Sindsdien is de winkelketen snel gegroeid, vooral in het buitenland.

Een verkoop van winkelketen Hema leidt vrijwel zeker tot een sanering van het Nederlandse winkelbestand, zegt retaildeskundige Cor Molenaar. Als Hema inderdaad in handen komt van een buitenlandse eigenaar zal die het Nederlandse winkelbestand volgens de retaildeskundige scherp tegen het licht gaan houden.

Hema heeft op de thuismarkt te maken met felle concurrentie van ketens als Action en webwinkels. Er zal daarom worden gekeken naar de winstgevendheid per winkel en naar de locatie, stelt Molenaar. Winkels die ondermaats presteren of op de minst kansrijke locaties zitten, zullen de deuren sluiten. ‘De nieuwe eigenaar zal afstand nemen van Nederland omdat meer potentie wordt gezien in het buitenland.’

In een reactie laat Hema weten dat de bewering van Molenaar ‘ongefundeerd en niet waar’ is. Volgens het bedrijf worden dit jaar 5 winkels in Nederland geopend en is de Nederlandse winkelportfolio ‘zeer gezond’. Daarbij rolt het bedrijf het succesvolle internationale winkelconcept uit.

Als Hema verkocht wordt, vallen er geen gedwongen ontslagen. Topman Tjeerd Jegen garandeert dat dat niet aan de orde is. ‘We nemen juist iedere dag weer mensen aan.’ Jegen wil zelf ook aanblijven als algemeen directeur. Van winkelsluitingen is volgens de topman ook geen sprake, stelt hij. ‘Al onze winkels zijn winstgevend. We openen dit jaar juist vijf winkels in Nederland, dat is voor het eerst sinds jaren. Sluitingen zijn absoluut niet aan de orde.’

Hema wil een verkoop gebruiken om door te groeien. De winkelketen maakte donderdag officieel bekend dat eigenaar Lion Capital en Hema zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm hebben genomen om de strategische opties te bekijken.

In het tweede kwartaal leed Hema een nettoverlies van 29,1 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dat nog 9,6 miljoen euro. De omzet steeg met 3,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar naar 287 miljoen euro. De grootste groei kwam daarbij uit Frankrijk (17,4 procent) en Duitsland (22,2 procent). In Nederland ging de omzet met 0,7 procent omhoog. Dat viel wat laag uit vanwege de tijdelijke sluiting van filialen door de ombouw naar de internationale formule, geeft Hema aan.

Het Nederlandse retaillandschap staat in de schijnwerpers tijdens de eerste van een reeks Vastgoedmarkt Ontbijtsessies. Met onder andere directeur Store Operations Edwin Boer van Hudson’s Bay en de jaarlijkse Retail Ranking gepresenteerd door senior onderzoeker Michiel Boonen van de internationale vastgoedadviseur JLL. Meld je nu aan.

Reageer op dit artikel