nieuws

Gaastra-moederbedrijf failliet

Financieel

Gaastra-moederbedrijf failliet
Gaastra-winkel Wijnegem

De rechtbank van Amsterdam heeft Doniger Fashion Group failliet verklaard, heeft de curator op 7 september bekendgemaakt. Het moederbedrijf van Gaastra, McGregor en Adam menswear had op 5 september surseance aangevraagd, omdat het niet meer aan de lopende verplichtingen kon voldoen.

De in totaal 75 winkels van de drie merken blijven voorlopig wel open. Dat gebeurt volgens de curator om ‘de kansen op een succesvolle verkoop van de boedel en behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid te vergroten’. Ook de webshops blijven vooralsnog in de lucht. Er zijn 53 winkels in Nederland en 22 in België, Frankrijk en Duitsland.

McGregor ging vorig jaar failliet als gevolg van een schuldenlast van 53 miljoen euro. Het bedrijf maakte als Doniger Fashion Group een doorstart in afgeslankte vorm onder de voormalige eigenaars NIBC Bank, Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst en Ben Kolff. Die deden een bod van 26 miljoen euro, waarvan het grootste deel bestond uit het wegstrepen van openstaande vorderingen. Uiteindelijk hoefden ze slechts 1,8 miljoen euro over te maken.

Tegen CNV-bestuurder Roos Rahimi gaf Doniger al eerder toe bezig te zijn met het afstoten van de winkels. ‘Dit is een trieste zaak. Ik hoop niet dat dit faillissement een manier is om verder te snijden in het bedrijf’. Over de manier waarop faillissementen worden gebruikt is Rahimi sceptisch. ‘Je ziet bij veel winkelketens dat ze pas worden overgenomen na een faillissement en dat dat wordt gebruikt om de kosten terug te brengen. Ik zou de politiek willen vragen om daar eens beter naar te kijken.’

Reageer op dit artikel