nieuws

ECB laat monetair beleid onveranderd

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) voert geen wijzigingen door in zijn monetaire beleid.

ECB laat monetair beleid onveranderd
Frankfurt

De rentetarieven in de eurozone blijven op hun historisch lage niveaus en de omvang van het opkoopprogramma van de centrale bank wordt gehandhaafd op 60 miljard euro per maand.

Het besluit om het beleid te handhaven was al verwacht op de financiële markten.  De ECB zal in oktober waarschijnlijk een besluit nemen over de toekomst van het steunbeleid. Dat liet president Mario Draghi weten in een toelichting op het rentebesluit.

Volgens Draghi wordt ‘de bulk’ van de besluiten over het stimuleringsbeleid volgende maand genomen. De ECB koopt nu maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties op en dat opkoopprogramma loopt in principe tot eind dit jaar. Draghi had eerder al aangekondigd dat de ECB dit najaar zou overleggen over een eventuele afbouw van dit programma. Hij zei dat binnen het beleidsbepalende comité van de ECB al is gesproken over de voor- en nadelen van verschillende scenario’s voor het steunbeleid.

Verder zei Draghi dat ook de koers van de euro is besproken. De euro is dit jaar flink in waarde gestegen. Volgens de centralebankpresident is de sterke euro een bron van onzekerheid en wordt de koers van de Europese eenheidsmunt in de gaten gehouden. De wisselkoers van de euro behoort volgens Draghi niet tot de beleidsdoelstellingen van de centrale bank maar is wel van groot belang voor de economie en inflatie. Daarom moet er rekening mee worden gehouden bij het beleid, aldus de Italiaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels