nieuws

Analisten gaan uit van rentestijging in VK

Financieel

Analisten gaan uit van rentestijging in VK
kantoor-JPMorgan-in-Londen

Een grote meerderheid van Britse financiële analisten verwachten dat de Bank of England de Britse rente nog dit jaar verhoogt.

Dat blijkt uit berichtgeving in Britse financiële media. Het Monetary Policy Committee van de Bank of England (BoE) maakte op 14 september bekend dat de stijgende inflatie een renteverhoging ‘in de komende maanden’ mogelijk maakt. Analisten in de City of London gingen er tot dan vanuit dat de Britse centrale bank het belangrijkste rentetarief pas in februari 2018 zou verhogen. Na de bekendmaking denken ze dat de BoE al in december de rente zal verhogen.

Het negenkoppige monetaire comité besloot deze maand de rente ongewijzigd op 0,25 procent te houden. Zeven van de leden stemden hiervoor. De Britse inflatie is in augustus gestegen naar 2,9 procent. De BoE verwacht in oktober een inflatie van boven de 3 procent, terwijl het beleidsdoel 2 procent is. Om die reden is een rentestijging nodig. De Britse inflatie stijgt hard door de koersval van de pond, waardoor het VK door duurdere import inflatie importeert. De inflatie tast de koopkracht van Britse consumenten steeds meer aan.

Reageer op dit artikel