nieuws

Sterke resultaatverbetering Vastned

Financieel

Winkelbelegger Vastned heeft een goed resultaat geboekt in de eerste helft van dit jaar. Het totaalresultaat steeg met ruim 52 miljoen tot 64 miljoen euro.

Sterke resultaatverbetering Vastned
Vastned kocht rue des Francs Bourgeois 29 in Parijs voor 15,8 miljoen euro inlcusief aankoopkosten.

Dat blijkt uit de woensdag 2 augustus gepubliceerde halfjaarcijfers. De sterk verbeterde resultaten zijn te danken aan het hogere indirecte resultaat in vergelijking tot de overeenkomstige periode vorig jaar. Dit steeg van 10 miljoen negatief naar 43,9 miljoen euro positief dankzij de grote waardestijging van de core-winkelportefeuille. Door de dispositie van onder andere de Turkse winkelportefeuille daalde het directe resultaat met 3 miljoen euro tot 20 miljoen euro.

Taco de Groot, CEO Vastned, toonde zich tevreden over de gang van zaken. ‘Dit jaar plukken wij de vruchten van de focus op core city assets en de strategische rotatie in de portefeuille die wij hebben ingezet bij de introductie van de highstreetstrategie. De positieve resultaten van de core city assets wegen steeds zwaarder in de portefeuille. Zo leidt de positieve like-for-like brutohuurgroei van de core city assets van 3,8 procent tot een positieve like-for-like brutohuurgroei van de gehele portefeuille van 1,1 procent.’

Dit jaar wil het beursgenoteerde vastgoedfonds in totaal voor 100 miljoen euro aan Nederlands winkelvastgoed afstoten dat niet wordt gerekend tot de kernportefeuille. Daarvan is inmiddels een kwart definitief afgerond. De Groot zei in een toelichting aan Vastgoedmarkt goede hoop te hebben dat de verkoopdoelstelling voor het hele jaar kan worden gerealiseerd. ‘We liggen op schema’. Volgens de ceo wordt wel steeds lastiger om geschikte beleggingspanden in de topwinkelstraten van Europa te vinden door de waardestijgingen en de toenemende concurrentie van andere beleggers.

‘Maar we blijven selectief. We gaan niet kopen om te kopen.’ In het eerste halfjaar kocht Vastned twee winkelpanden in Parijs voor 19,8 miljoen euro. Met een bezettingsgraad van 99,5 procent kent het fonds vrijwel geen leegstand meer in zijn core assets portefeuille. De bezettingsgraad van de totale portefeuille liep op naar 97,3 procent. Volgens De Groot zal de tweedeling in de Europese winkelmarkt alleen maar verder gaan.

Enige zorgenkindje bij Vastned blijft de povere koersontwikkeling. Hoewel Vastned voor 30 miljoen euro eigen aandelen inkocht uit de opbrengst van de Turkse portefeuille en de beurskoers afgelopen maand opliep, wordt de discount ten opzichte van de intrinsieke waarde alleen maar groter door de waardestijging van het onderliggende vastgoed. De discount beweegt zich nu richting de 20 procent.

‘Ik ga niet over de koers’, reageerde De Groot desgevraagd. ‘Maar de aandeelhouders die ik spreek zijn in het algemeen zeer tevreden, ondersteunen onze strategie en zitten er voor de lange termijn in.’

Na de publicatie steeg het aandeel in de ochtendhandel met 2 procent. De analisten van JP Morgan in Londen spreken van ‘solide resultaten’ die in lijn liggen met de verwachtingen.

Reageer op dit artikel