nieuws

Sterk eerste half jaar Atrium

Financieel

Winkelcentrumbelegger Atrium European Real Estate heeft een goed eerste half jaar gedraaid.

Dat meldt het in Amsterdam genoteerde vastgoedfonds woensdag 16 augustus. Atrium legt zich toe op winkelcentra in Midden- en Oost-Europa.

Het bedrijfsresultaat steeg in de verslagperiode met 11,3 procent tot 80 miljoen euro. Ondanks disposities en herontwikkelingen bleven de huurinkomsten met 95,5 miljoen nagenoeg gelijk aan de overeenkomstige periode vorig jaar. De vergelijkbare huurinkomsten (like-for-like) gingen met 6,8 procent omhoog. Met een plus van ruim 20 procent leverde Rusland de grootste bijdrage. Exclusief dat land was de vergelijkbare huurgroei 2,7 procent. Mede vanwege de grote exposure naar Rusland is het aandeel Atrium zwaar ondergewaardeerd.  De korting van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke waarde schommelt al geruime tijd rond de 28 procent.

De winst na belastingen kwam uit op 61,3 miljoen euro. Dat is nagenoeg gelijk aan de winst die in de eerste jaarhelft 2016 werd gerealiseerd.

De bezettingsgraad liep vergeleken met een jaar geleden licht terug tot 96,2 procent (was 96,6 procent). De operationele portefeuille heeft een waarde van 2,6 miljard euro. Het vastgoedbedrijf heeft nog voor 300 miljoen euro aan projecten in de pijplijn zitten. Totaal betreft het 70.000 nieuwe winkelmeters, hoofdzakelijk in Warschau gesitueerd.

Tegelijkertijd met de halfjaarcijfers maakte het fonds bekend dat Scott Dwyer vanaf 1 oktober de operationeel directeur van de onderneming is. De Australiër kan bogen op 20 jaar ervaring in de vastgoedmarkten van Centraal en Oost-Europa. In oktober 2014 maakte hij de overstap van Heitman International. Voordien was Dwyer werkzaam voor ING Real Estate Development en Rodamco Europe.

Reageer op dit artikel