nieuws

Schiphol: NRC overdrijft fraude

Financieel

Het door NRC Handelsblad geschetste beeld van veelvuldige en stelmatige fraude en integriteitsschendingen bij Schiphol is onjuist. Dat zegt het luchthavenbedrijf in reactie op berichtgeving in de krant.

Schiphol: NRC overdrijft fraude

‘Schiphol doet vele honderden projecten op jaarbasis waarbij we samenwerken met veel verschillende leveranciers. Helaas zijn integriteitsincidenten niet uit te sluiten’, stelt de luchthaven in een verklaring. ‘Schiphol kent de risico’s en voert een actief integriteitsbeleid. Als er een mogelijk incident wordt gemeld, wordt dit direct grondig onderzocht. Dat is ook hier het geval geweest. De grotere zaken waarbij aangifte wordt gedaan, worden altijd vermeld in ons jaarverslag. Dat waren er twee in de afgelopen vijf jaar.’

De FIOD onderzoekt de zaken. ‘Als zou blijken dat er aanvullend acties nodig zijn dan zullen we dat vanzelfsprekend doen’, stelt het luchthavenbedrijf. ‘Schiphol hecht er aan te benadrukken dat de gebruikte bronnen van NRC mogelijk personen zijn waar nu een onderzoek naar loopt. Die zaken worden nu verder onderzocht door de FIOD en liggen deels onder de rechter. Hierdoor kunnen we niet verder in gaan op de beweringen.’

Volgens NRC Handelsblad is luchthaven Schiphol mogelijk voor miljoenen euro’s benadeeld door gesjoemel met bonnen en declaraties op de afdeling vastgoed. De krant onderzocht een ‘ernstig integriteitsincident’, zoals Schiphol dat in zijn jaarverslag noemt.

De krant stelt dat uit rechtbankstukken blijkt dat de fraude tussen drie mannen ging. Zij maakten valse facturen op. Ook is er verbouwd bij mensen thuis op kosten van Schiphol en zijn spullen gekocht voor privé-gebruik, zoals pc’s, navigatiesystemen en airco’s, schrijft NRC Handelsblad. Een klokkenluider van energie- en installatiebedrijf Engie, dat technisch onderhoud op Schiphol doet, deed in mei 2016 een boekje open.

> Lees ook ‘NRC versus Schiphol Real Estate‘ van onze columnist Ruud de Wit.

Reageer op dit artikel