nieuws

Santander mag Banco Popular overnemen

Financieel

De Europese Commissie heeft 8 augustus groen licht gegeven voor de overname van Banco Popular door Banco Santander. De overname zorgt niet voor te veel marktmacht voor de nieuwe fusiebank.

Santander mag Banco Popular overnemen
Banco Popular kantoor Madrid

Door de goedkeuring kan de overname nu worden afgerond. De Spaanse bank Santander nam in juni de in financiële problemen geraakte branchegenoot Banco Popular over voor 1 euro. De overname was georkestreerd door de Europese bankenwaakhond Single Resolution Board (SRB) en de Spaanse bankenwaakhond FROB. Op die manier viel Banco Popular niet om en kwam er geen instabiliteit in het financiële stelsel in Spanje en Portugal.

Banco Popular was in de problemen gekomen door bijna 40 miljard euro vastgoedleningen waarvan twijfelachtig was geworden of ze nog zouden worden afgelost. De kapitaalbuffer van de bank was daardoor sterk verslechterd. Vorig jaar schreef de zesde bank van Spanje ruim 4 miljard euro af op zijn vastgoedleningenportefeuille, wat een nettoverlies van 3,5 miljard euro opleverde.

Reageer op dit artikel