nieuws

RBS mogelijk terug naar Zuidas

Financieel

RBS mogelijk terug naar Zuidas
Amsterdam Parnassusweg 803 UN Studio

Royal Bank of Scotland keert waarschijnlijk weer terug naar de Zuidas in Amsterdam. De Britse bank zal ‘een klein Europees hoofdkantoor’ voor Europese handelsactiviteiten in Amsterdam vestigen in geval van een harde Brexit.

Dat zei ceo Ross McEwan op 4 augustus in een toelichting op de kwartaalcijfers, aldus de Britse omroep BBC. Een harde Brexit gebeurt als het VK het vrije verkeer van kapitaal, goederen en diensten beëindigt en financiële instellingen voor de vereiste paspoortrechten een kantoor in de EU moeten hebben. RBS is al in gesprek met de toezichthouders, zegt de financiële RBS-topman Ewen Stevenson aan NBC News en Bloomberg.

‘We zijn in vergevorderde onderhandeling met De Nederlandsche Bank over een kleinschalig Europees hoofdkantoor in Amsterdam. Amsterdam is voor ons een vanzelfsprekende markt. We hebben er al een bank en die heeft de juiste vergunningen voor ons’, aldus de cfo. Met kleinschalig bedoelt hij niet meer dan 150 arbeidsplaatsen. RBS huurde vanaf 2011 10.000 m2 kantoorruimte in gebouw UN Studio voor 700 werknemers in dit hoofdkantoor op de Zuidas. De laatste jaren huurde de bank  2.500 m2 onder aan derden vanwege ontslagen bij de zakenbanktak.

Eind 2016 waren er nog 180 man werkzaam, van wie begin 2017 nog eens 110 werden ontslagen. Sinds begin dit jaar is RBS alleen nog aanwezig met elf werknemers in de Vijzelstraat. Dit kantoor adviseert grote bedrijven op het gebied van financiën. In UN Studio is naar verwachting geen ruimte meer voor RBS. Het grootste gedeelte is al verhuurd aan eerst DTZ Zadelhoff en later als hoofdkantoor aan Cushman & Wakefield. Als de geplande 32.000 m2 grote uitbreiding van WTC Amsterdam doorgaat, kan RBS naar de andere zijde van de Zuidas.

De Britse bank had een grote aanwezigheid in Nederland door de overname in 2007 van de zakenbankactiviteiten van ABN Amro. Juist door deze overname kwam RBS vanaf het bankroet van Lehman Brothers in september 2008 in grote problemen. De voormalige ABN-tak bleek tientallen miljarden euro’s aan giftige leningen op de balans te hebben. De Britse overheid kon RBS alleen dankzij verschillende kapitaalinjecties van in totaal ongeveer 100 miljard pond behoeden voor een faillissement.

De bank maakte daarna zeven jaar op rij miljardenverliezen, waaronder 31 miljard euro verlies in 2008. De Britse belastingbetaler is nog steeds voor 71 procent eigenaar van de bank. McEwan meldde dat RBS in het tweede kwartaal 680 miljoen pond (752 miljoen euro) winst heeft gemaakt. Dat is het eerste kwartaalwinst in bijna drie jaar. Een jaar eerder was er in het tweede kwartaal nog een verlies van 1,1 miljard pond.

Reageer op dit artikel