nieuws

Nederlands vastgoed rendeert 3 procent

Financieel

Nederlands vastgoed rendeert 3 procent

Beleggingen in Nederlands vastgoed hebben in het tweede kwartaal een totaalrendement opgeleverd van 3 procent. Daarvan bestond 1,8 procent uit waarde ontwikkeling.

Dat blijkt uit de IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex van indexprovider MSCI. Het best presteerden woningen met een totaal rendement van 3,7 procent, waarvan 2,7 procent waardegroei en 1 procent direct rendement (uit de huurinkomsten).

Kantoren deden het ook goed met een totaal rendement van 2,7 procent. Daarvan bestond 1,5 procent uit zoals dat heet in jargon in ‘capital growth’ en 1,2 procent uit ‘income return’.

Hekkensluiter was winkelvastgoed met een totaal opbrengst van 1,5 procent. Het goede nieuws  is dat de waarde-ontwikkeling met +0,2 procent in dit segment voor het eerst in lange tijd weer positief was. Of er sprake is van een trend of een incident is volgens Paul Konings, Client Consultant Nederland van MSCI, nog even de vraag. Opvallend volgens hem is dat de rendementsontwikkeling van winkelvastgoed in grote, middelgrote en kleine steden tot juni 2013 vrijwel gelijk op ging, om daarna sterk uiteen te lopen. In het tweede kwartaal van 2017 is voor het eerst weer sprake van een gelijk opgaande lijn.

De IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex meet de rendementen van directe vastgoedbeleggingen. De index toont de prestaties van 2.492 vastgoedbeleggingen, met een totale kapitaalwaarde van 26,8 miljard euro per juni 2017.

De recording over de resultaten van de Nederlandse Kwartaal Vastgoed Index  met een toelichting van Konings is beschikbaar op msci.com.

Reageer op dit artikel