nieuws

Krappe aanbod ontmoedigt potentiële woningkopers

Financieel

De Eigen Huis Marktindicator is in juli voor de derde maand achtereen geëindigd op een stand van 113 punten. Wel vinden twee keer zoveel Nederlanders het geen geschikt moment nu een huis te kopen en zijn zeven keer meer mensen ontmoedigd door het krappe aanbod.

Krappe aanbod ontmoedigt potentiële woningkopers

Dat bericht Vereniging Eigen Huis. Hiermee is het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de woningmarkt nog steeds hoog. Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat het een gunstig moment is om een huis te kopen. De lage hypotheekrente is hiervoor de belangrijkste reden. Toch is het optimisme in een jaar tijd met 20 procentpunten gedaald. Oorzaak is de algemene verwachting dat de hypotheekrente in de komende tijd licht gaat stijgen. De eerste tekenen hiervan zijn al zichtbaar in de markt.

Ook zijn er steeds meer Nederlanders die het geen gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Een jaar geleden waren de almaar stijgende huizenprijzen voor 23 procent van de Nederlanders een belangrijke reden om negatief te zijn over de kansen op een eigen woning. Nu is dat verdubbeld naar 47 procent. Het aantal mensen dat somber gestemd is door het steeds krappere woningaanbod, is in een jaar zelfs verzevenvoudigd van 6 naar 35 procent.

Reageer op dit artikel