nieuws

Hudson’s Bay: we blijven in Europa

Financieel

Hudson’s Bay Company (HBC) vertrekt niet uit de Europese warenhuismarkt en blijft bovendien investeren in zijn bestaande en nieuwe vestigingen. Dat zegt de Canadese warenhuisketen in een persverklaring.

Hudson’s Bay: we blijven in Europa
Rokin 21 en 49, warenhuis Hudson's Bay

Deze week eiste de activistische aandeelhouder Jonathan Litt het vertrek van Hudson’s Bay uit Europa. Litt, topman van vermogensbeheerder Land and Buildings, wil bovenal dat HBC de Duitse dochteronderneming Galeria Kaufhof verkoopt. Ten eerste vanwege de financiële problemen bij Kaufhof, ten tweede omdat verkoop van het vastgoed van Kaufhof veel geld oplevert. Galeria Kaufhof boekte de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen van 47 miljoen. Bovendien had Euler Hermes de kredietverzekering voor leveranciers met 80 procent teruggeschroefd.

Land and Buildings bezit 4,3 procent van de HBC-aandelen. Als de eisen niet worden ingewilligd, moeten HBC-topmannen Jerry Storch en Richard Baker volgens Litt opstappen. Daar komt niets van in, blijkt uit een verklaring van ceo Jerry Storch van Hudson’s Bay Company. ‘Onze toewijding aan de Duitse markt en onze investeringen in Europa zijn sterker dan ooit. Ook als de markt voor kleding en warenhuizen wereldwijd uitdagend is en het bedrijf zich langzamer ontwikkelt dan gehoopt, denken wij aan de lange termijn. Het team van Galeria Kaufhof heeft onze volle steun voor de uitvoering van de strategische plannen’, aldus de ceo.

Europa is volgens de Canadese retailer al goed voor ‘een aanzienlijk deel’ van al zijn investeringen. De uitrol van Saks Off 5th in Duitsland, de uitbreiding van het Europese hoofdkantoor en de opbouw van een logistiek distributienetwerk zal volgens de ceo dan ook gewoon doorgang vinden. Geruchten over overnamegesprekken met concurrent Karstadt kloppen volgens hem niet. In Nederland is HBC bezig met de opening van twintig Hudson’s Bay-warenhuizen en enkele Saks Off 5th-winkels. In België is HBC eigenaar van Galeria Inno.

Reageer op dit artikel