nieuws

Minder inkomsten vastgoedtak Rabobank

Financieel

Rabobank heeft in de eerste helft van 2017 geprofiteerd van de sterke economische groei in Nederland. De winst van de vastgoedtak kromp echter met 8 miljoen euro tot 88 miljoen euro.

Minder inkomsten vastgoedtak Rabobank

De inkomsten van de vastgoedtak, bestaande uit Rabo Real Estate Group en vastgoedfinancier FGH, daalden van 290 miljoen euro naar 232 miljoen euro.

De terugloop had voornamelijk te maken met de integratie van delen van de FGH-portefeuille in Rabo Real Estate Finance. Dat proces begon eind 2016 en is voortgezet in 2017. De omvang van de vastgoedfinancieringsportefeuille liep met 200 miljoen terug tot 5,8 miljard euro.

Het beheerde vastgoedvermogen van Bouwfonds IM bleef met 5,9 miljard euro per saldo stabiel. Het Bouwfonds European Real Estate Parking Fund III investeerde 250 miljoen euro in 17 parkeergarages in verschillende steden in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. De vermogensbeheerder haalde bovendien 200 miljoen euro op bij beleggers voor een vierde institutioneel parkeerfonds.

Woningontwikkelaar BPD zag het aantal transacties in Nederland met 6 procent dalen 2.107  tot units. In Duitsland stegen de verkopen licht tot 673 woningen, maar in Frankrijk werden bijna 200 woningen minder verkocht dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

In z’n totaliteit profiteerde Rabobank in de eerste helft van 2017 van de sterke economische groei in Nederland. De bank liep daardoor veel minder risico op wanbetaling van zijn klanten en hoefde daarvoor dus minder geld opzij te zetten. Mede daardoor ging de winst met meer dan de helft omhoog naar 1,5 miljard euro.

Terwijl Rabobank in de eerste helft van 2016 nog een kostenpost van 148 miljoen euro moest inboeken voor eventuele kredietverliezen, was dit jaar per saldo sprake van een vrijval van 67 miljoen euro. Met name in Nederland staan bedrijven er over de volle breedte beter voor dan een jaar geleden, zei topman Wiebe Draijer .

Gezien de zeer lage spaarrente en de drukte op de huizenmarkt losten klanten van Rabobank op grote schaal extra af op hun hypotheek. Een begrijpelijke ontwikkeling, vindt Draijer. In totaal ging het om een bedrag van 8,3 miljard euro. Desondanks nam het renteresultaat met 2 procent toe, vooral dankzij een toename bij de buitenlandse activiteiten. De totale baten gingen licht omhoog, tot 5,9 miljard euro.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels