nieuws

Heemschut: verkoop niet aan hoogste bieder

Financieel

Heemschut: verkoop niet aan hoogste bieder
Pand van Vrijwilligerscentrale aan de Geldersekade in Amsterdam

Met de voorgenomen verkoop van de voormalige kledingfabriek aan de Geldersekade en het pand aan de Nieuwe Herengracht aan de hoogste bieder, dreigt precies te gebeuren waar Erfgoedvereniging Bond Heemschut al jaren voor waarschuwt: belangrijk Amsterdams erfgoed wordt verkocht voor het financiële gewin zonder rekening te houden met andere waarden.

Dat schrijft de vereniging in een reactie op zijn site.  Het bericht hierover van de gemeente kwam op 8 augustus. Het is de gemeente zelf die de uitwassen van het massatoerisme, zoals de wildgroei van kaaswinkels, wafelshops, burger-restaurants en Airbnb-verhuur wil tegengaan, waarom wordt hier dan de deur wel wagenwijd geopend? Door het vastgoed in eigen beheer te houden of met strenge voorwaarden over te dragen aan organisaties zoals Stadsherstel, Hendrick de Keyser, 1012 Inc of NV Zeedijk, behoudt de gemeente invloed op de programmering en functies van gebouwen in kwetsbare gebieden, zoals de oude Binnenstad. aldus de erfgoedvereniging.

Het pand aan de Geldersekade moet minimaal 5 miljoen euro opbrengen, het pand de Nieuwe Herengracht 5,3 miljoen euro.

Reageer op dit artikel