nieuws

‘Frank Zweegers vermoedelijk opgepakt in Italië’

Financieel

Breevast-aandeelhouder Frank Zweegers zou zijn opgepakt in het Italiaanse Capri wegens verdenkingen van financiële malversaties, schrijft tijdschrift Quote. Breevast-directeur Henk Brouwer noemt de arrestatie ‘vrij zeker’ maar stelt die niets van doen heeft met vermeende fraude rond de Financietoren in Brussel.

‘Frank Zweegers vermoedelijk opgepakt in Italië’
Financietoren in Brussel

De Nederlandse beleggende projectontwikkelaar is in de jachthaven van Capri gearresteerd op verdenking van financiële misdaden. Een naam wordt niet genoemd door Italiaanse media, maar de omschrijving – initialen Z.B.P., geboren in 1961, residerend in Monaco – doet volgens Quote sterk vermoeden dat het gaat om Quote 500-miljonair Frank Zweegers. Hij wordt vaak genoemd in een Belgisch omkoopschandaal rond de Brusselse Financietoren.

Al jaren onderzoekt de Belgische justitie hardnekkige verdenkingen van omkoping door Zweegers van ambtenaren bij afsluiting van zeer lucratieve huurcontracten voor het megakantoor en het daarnaast ontwikkelde Belair-project. Vorig jaar zijn twee lobbyisten veroordeeld in de zaak, maar van eigenaar Breevast is nog nooit iemand vervolgd. Directeur Brouwer sluit uit dat de arrestatie iets te maken heeft met de Financietoren.

De Nederlandse vastgoedonderneming kocht dit kantoor in 2001 voor 311 miljoen euro en investeerde nog eens 300 miljoen euro in een grote renovatie. Het ministerie van Financiën en andere overheidsdiensten huren het gebouw aan de Kruidtuinlaan tot 2032. De huidige huurprijs ligt volgens De Tijd op een ongekende 54,2 miljoen euro per jaar. De Financietoren is verhuurd aan de Belgische Federale Overheid en biedt plaats aan zo’n 4.600 ambtenaren.

Toen Breevast de Financietoren in 2001 kocht, verwierf het ook het naastgelegen Rijksadministratief Centrum. Breevast en Immobel hebben hier het Belair-project gerealiseerd met onder meer 80.000 m2 kantoorruimte. In dit aan Hannover Leasing verkochte nieuwbouwpand naast de Financietoren heeft de Belgische Federale Politie in 2010 een 18-jarig huurcontract voor 55.000 m2 en later nog eens 10.000 m2 extra getekend. Dit lucratieve huurcontract ligt onder de loep bij de Belgische justitie. De vermeende arrestatie zou op een ongelukkig moment komen. Breevast heeft naar verluidt de 155.000 m2 grote Financietoren in Brussel voor 1,2 miljard euro in de etalage gezet.

Volgens de krant Il Mattino was de Nederlander op vakantie met zijn familie, genietend op een luxe jacht genaamd Unicorn, dat vaart onder de vlag van de Kaaiman Eilanden. Twee bronnen melden Quote dat het jacht Unicorn toebehoort aan Zweegers. Breevast-directeur Henk Brouwer zegt in een reactie ‘vrij zeker’ te zijn dat het om Zweegers gaat. ‘Het enige dat ik wel kan zeggen is dat een arrestatie niet in verband staat met de Financietoren. Verder is het alleen maar speculeren, dus dat ga ik niet doen’, aldus de directeur tegen Quote.

Reageer op dit artikel