nieuws

Duitse banken terughoudender met vastgoedfinanciering

Financieel

Duitse banken terughoudender met vastgoedfinanciering
logo BF Direkt

Duitse vastgoedfinanciers zijn minder snel bereid om vastgoedprojecten te financieren. Er zijn geen tekenen van een zeepbel. Dat blijkt uit de BF.Quarterly Barometer over het derde kwartaal van 2017.

Dat bericht projectfinancier BF.direkt op basis van de door Bulwiengesa opgestelde barometer. De BF.Quarterly Barometer is in het derde kwartaal gedaald van 0,49 in het tweede kwartaal naar 0,02 punt. Een positieve barometer betekent een grote financieringsbereidheid onder banken en een grote hoeveelheid beschikbaar krediet. Als de barometer dichtbij nul staat, is de markt min of meer in balans.

De marges voor projectfinanciering zijn in het derde ten opzichte van het tweede kwartaal met 14 basispunten gestegen naar 199 basispunten. De gemiddelde financieringsgraad (loan-to-cost ratio) is met 0,6 procentpunt gegroeid naar 73,8 procent. ‘De stijging de afgelopen kwartalen van de ltc-ratio en de grotere marges laat zien dat de markt werkt. Hogere loan-to-value-ratio’s voor banken worden gecompenseerd door hogere inkomsten en een hogere risicobuffer. Er zijn geen verontrustende tekenen van een zeepbel. En er is geen overvloed aan de financieringskant’, aldus Manuel Köppel, cfo van BF.direkt.

De marges voor hypotheekverstrekkers van bestaand vastgoed zijn gestegen van 131 naar 136 basispunten. De gemiddelde ltv bedraagt hier 71,5 procent, een plus van 0,2 procentpunt. Van de banken zegt 60 procent geen financiering te geven, omdat de risico’s te hoog waren, het trackrecord van de aanvrager niet goed genoeg of het aandeel eigen geld te laag was.

Reageer op dit artikel