nieuws

DNB: einde aan jarenlange daling hypotheekrente

Financieel

De laatste maanden is aan de daling van de hypotheekrente een einde gekomen. Sinds oktober 2016 is de hypotheekrente blijven steken op gemiddeld 2,4 procent.

DNB: einde aan jarenlange daling hypotheekrente

Dat schrijft De Nederlandsche Bank in een bericht op zijn website. Al geruime tijd neemt de gemiddelde hypotheekrente berekend door Nederlandse banken af. Over de periode januari 2012 tot en met oktober 2016 is de hypotheekrente met ongeveer twee procentpunten gedaald. Bij sommige hypotheekverstrekkers lag de rente voor een 10-jarige hypotheek op het dieptepunt op 1,8 procent. Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de hypotheekrente in oktober 2016 gemiddeld 2,40 procent. Op nieuw afgesloten contracten redelijk stabiel of zelfs licht toegenomen.

De hypotheekrente bedroeg in juni 2017 gemiddeld 2,41 procent. Ook de hypotheekrente in het eurogebied – die de afgelopen jaren een soortgelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt als in Nederland – is sinds oktober 2016 licht gestegen. De spreiding binnen het eurogebied is groot: in Finland wordt met gemiddeld 1,03 procent momenteel de laagste hypotheekrente betaald, in Ierland de hoogste (3,22 procent).

Nederlandse huishoudens zijn recent hun hypotheekrente voor een langere periode gaan vastzetten. In 2016 en 2017 had gemiddeld driekwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rentevaste periode van meer dan vijf jaar, terwijl in de jaren 2012 t/m 2015 de helft van de nieuwe hypotheken zo’n lange rentevaste periode kende. Deze ontwikkeling kan aangeven dat huishoudens verwachten dat een stijging van de hypotheekrente in zicht is, en dat ze de relatief lage rente nu voor langere perioden willen vastzetten.

Daarnaast hebben ook ontwikkelingen in de financieringskosten van de banken invloed op de hypotheekrente. Na de eerdere sterke daling zijn de rentestanden op de kapitaalmarkt sinds september 2016 weer wat toegenomen, met name voor de langere looptijden. Nederlandse huishoudens hadden bij Nederlandse banken in juni een hypotheekschuld van 521 miljard euro, een groei van 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hypotheekverstrekking door Nederlandse banken is de laatste maanden weer aan het stijgen.

Reageer op dit artikel