nieuws

Blackstone koopt slechte vastgoedleningen Banco Popular

Financieel

Blackstone koopt slechte vastgoedleningen Banco Popular
Kantoor Madrid van Banco Popular Espanol

Blackstone Group koopt een meerderheidsbelang in een vastgoed(leningen)portefeuille van 30 miljard euro van de Spaanse bank Banco Popular. Dat is Blackstone overeengekomen met Banco Santander, de nieuwe eigenaar van Banco Popular.

Dat heeft Blackstone bekendgemaakt. De deal is gesloten kort nadat de Europese Commissie de koop van de bank door Santander op 8 augustus had goedgekeurd. De Amerikaanse durfinvesteerder heeft een 51-procentsbelang genomen in de portefeuille met 30 miljard euro aan vastgoedleningen en -objecten. Volgens verklaringen van Blackstone en Santander is de portefeuille met 67 procent afgewaardeerd tot 10 miljard euro.

Blackstone neemt ook Aliseda over, de vastgoedmanagementorganisatie van Banco Popular. Santander behoudt het resterende 49-procentsbelang in de vastgoedportefeuille. Dankzij de verkoop van het belang ligt de kapitaalratio van de fusiebank van bijna 11 procent boven de nieuwe strengere norm van Basel III. De transanctie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 afgerond.

Banco Popular dreigde deze zomer failliet te gaan door zijn slechte vastgoed(leningen)portefeuille en een ‘bankrun’. De bank had de in 2008 begonnen Spaanse vastgoedcrisis nog niet verwerkt en kampte met een berg aan probleemleningen, onontwikkelde grondposities en failliete leningnemers. De probleembank werd in juni gered door de Europese Commissie, de Spaanse overheid en Santander, die de bank voor 1 euro overnam.

Volgens Santander gaat het om de grootste vastgoed(leningen)portefeuille ooit verkocht in Spanje en een van de grootste ooit in Europa. ‘Deze significante investering weerspiegelt ons blijvende vertrouwen in het robuuste herstel van de Spaanse economie’, verklaarde Jonathan Gray, global head of real estate van Blackstone Group. De Spaanse economie groeit sinds 2014 harder dan het Europese gemiddelde. Dit jaar wordt een groei van 3 procent verwacht. Commercieel vastgoedprijzen in met name Madrid en Barcelona zijn zelfs al hersteld van de crisis.

Reageer op dit artikel